Géza
-12 °C
-4 °C

Palesztin segélykiáltás

2006.05.09. 19:53
A Hamasz kormányfője a közel-keleti kvartetthez fordult, hogy vizsgálják felül a támogatások felfüggesztéséről szóló döntést. Abbasz elnök levélben kérte, hogy ne a palesztin népet büntessék. A közel-keleti kvartett kedden kezdi meg tárgyalásait Washingtonban, a Világbank képviselője is részt vesz az egyeztetésen. Az amerikai kormány új egészségügyi programra akarja fordítani a Palesztin Hatóságtól megvont pénzt.

A közel-keleti ügyekben közvetítő kvartetthez fordult Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök kedden, és kérte a közvetlen segélyek felfüggesztésére vonatkozó döntés felülvizsgálatát. Az újságíróknak nyilatkozó palesztin kormányfő az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta közvetítő csoporthoz intézett üzenetében egyúttal arra hívott fel, hogy vessenek véget az amerikai kormány "politikai tekintélyuralmának".

A Hamasz vezette kormány a teljes csőd szélén áll a nyugati és az izraeli támogatások megvonása után. Az utóbbi két hónapban a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok harmadának a munkáját már kifizetni se tudták.

Tanácskozik a kvartett

A palesztin miniszterelnök azelőtt intézte üzenetét a közel-keleti kvartetthez, hogy annak képviselői kedden tanácskozásra ülnek össze New Yorkban a Hamasz vezette palesztin kormánnyal kapcsolatos álláspont megvitatására. A vita várhatóan nemzetközi gazdasági szankciók bevezetéséről szól majd, így próbálnak nyomást gyakorolni a Hamaszra, hogy tegye le a fegyvert, és ismerje el Izraelt.

Összecsapások házon belül

Iszmail Hanije rendkívüli tanácskozás összehívását sürgette, hogy a Hamasz és a Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette Fatah hívei közötti fegyveres összecsapások megszűnjenek.

Kedd reggel tízen sebesültek meg Gázában a Fatah és a Hamasz palesztin mozgalmak között kitört újabb fegyveres összecsapásban. A sérültek között van nyolc iskolás gyerek is. A két palesztin mozgalom aktivistái hétfőn a Gázai övezet déli részén a Han-Junisz melletti Abaszan településen csaptak össze. A tűzpárbajban két Fatah-tag és egy Hamasz-aktivista vesztette életét, tízen megsebesültek.

Mahmud Abbasz palesztin elnök levélben fordult a tárgyaló felekhez, melyben azzal vádolta őket, hogy a palesztin embereket büntetik a szankciókkal, akik mindössze demokratikusan választottak maguknak kormányt. „A palesztinokat nem kéne nélkülözéssel büntetni” – jelentette ki Ramallahban.

A találkozón a Világbank képviselője is részt vesz majd, írja az AP. A szervezet már márciusban közzétett jelentésében is figyelmeztetett, hogy az év végére a szegénységi szint alatt élők palesztinok aránya 67 százalékra, a munkanélküliség 40 százalékosra nőhet, a jövedelmek pedig akár 30 százalékkal is csökkenhetnek. A Világbank újabb, vasárnap közölt jelentésében ezeket az adatokat felülbírálta, és súlyosabb válságot vetített előre.

Egészségügyi támogatás

Az amerikai kormányzat új egészségügyi programra szándékozik fordítani annak a pénznek egy részét, amelyet a Hamasz kormányra kerüléséig a Palesztin Hatóság támogatására utalt át, közölték washingtoni illetékesek. Ezzel a programmal Washington a palesztin egészségügyet kívánja segíteni, de úgy, hogy a Hamasz-kormánnyal szemben továbbra is fenntartja megszorító intézkedéseit, azaz annak megkerülésével igyekszik támogatni a rászorulókat.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy helyi idő szerint hétfőn adott interjúban elmondta: a tízmillió dollár értékű program részleteit a közel-keleti ügyekben közvetítő kvartett keddi tanácskozásán fedik fel. Rice közölte, hogy a szükséges egészségügyi berendezéseket és gyógyászati eszközöket mihamarabb el szeretnék juttatni a palesztin területekre, de azok a továbbiakban is amerikai ellenőrzés alatt maradnak.

Rice megemlítette azt is, hogy 30 millió dolláros alapot akarnak létrehozni azokból a pénzeszközökből, amelyeket az Egyesült Államok az év elején már átutalt a Palesztin Hatóságnak, de később visszavette. A támogatások terén előtérbe kerülhet még az oktatás és egyéb humanitárius ügyek felkarolása is.

Színfalak mögött

Az izraeli kormány egy tisztviselője a napokban palesztin bebörtönzöttekkel találkozott, közöttük a Hamasz törvényhozóival, írja a Jediot Ahronot izraeli napilap keddi számában. Ez volt az első ilyen találkozó, amelyre annak ellenére került sor, hogy Izrael hivatalosan nem érintkezik a radikális iszlámista szervezettel.

A lap név nélküli Hamasz-forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Motti Zaken, az izraeli belbiztonsági minisztérium arab ügyekben illetékes tanácsadója tárgyalt a Hamasz-tagokkal. A tisztviselő a hír szerint a palesztin foglyok politikai nézeteiről tárgyalt, az egyeztetés egyéb részletei nem ismeretesek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft