Gusztáv
-4 °C
1 °C

Energiaválság fenyegeti a palesztinokat

2006.05.11. 12:02
Egy izraeli olajvállalat leállította palesztin szállítmányait. A palesztin olajügyi bizottság beszámolója szerint a meglévő tartalékok néhány óra múlva kimerülnek. A közel-keleti kvartett és Izrael humanitárius segélyek folyósításáról döntött. A Hamasz közben fegyverkezik.

Az izraeli Dor Energy vállalat szerdán bejelentette, hogy beszünteti a palesztin területek üzemanyag-ellátását. A lépést azzal indokolták, hogy a szállítások kifizetése elmaradt. A BBC jelentése szerint összesen 26 millió dollár (5 és fél milliárd forint) a tartozás. A vállalat a kilencvenes évek közepe óta látja el üzemanyaggal és gázzal a palesztin területeket.

A palesztinok arra figyelmeztetnek, hogy a döntés miatt elmélyülhet a válság Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A palesztin olajügyi bizottság vezetője, Mudzsahid Salame szerint a benzinkészletek várhatóan csütörtökre merülnek ki. "Több gyár, pékség, és a közlekedés is le fog állni" - fogalmazott.

Mahmud Abbasz palesztin elnök felvette a kapcsolatot amerikai és európai diplomatákkal, hogy segítségükkel nyomást gyakorolhassanak Izraelre a Dor Energy döntésének megmásítása érdekében. A Dor Energy nem kommentálta a hírt, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök főtanácsadója, Aszaf Sarif viszont megerősítette, hogy a vállalat a szállítások leállításáról döntött.

Egyre mélyül a válság

Korábban az üzemanyag-szállításokat az izraeli kormány a Palesztin Hatóságnak átutalt forgalmi adók terhére fizette ki a Dor Energy-nek, ezt a gyakorlatot azonban - mint Sarif közölte - nem folytatják tovább. Izrael a Hamasz-vezette kormány bojkottálásaként már korábban leállította a mintegy havi 55 millió dollárt kitevő forgalmi adó rendszeres átutalását a Palesztin Hatóságnak.

A Palesztin Hatóság az anyagi csőd szélén áll, mióta a Hamasz vezette kormánytól az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael is megvonta a támogatásokat. Az utóbbi két hónapban a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok harmada nem kapott fizetést.

Humanitárius támogatás

A közel-keleti kvartett keddi tanácskozásán döntötte el, hogy a humanitárius válság megakadályozása érdekében a Hamasz megkerülésével további segélyeket juttat a palesztinoknak egy három hónapos, kísérleti időszakra. A kvartett igyekszik megakadályozni a gazdasági csődöt Ciszjordániában és Gázában, ugyanakkor Izrael elismerése érdekében nyomást akarnak gyakorolni a Hamaszra.

Izrael üdvözölte a döntést, és bejelentette, hogy kész humanitárius célokra felszabadítani a korábban zárolt vám- és áfa-bevételeket, feltéve, hogy azok nem a Hamász radikális mozgalom irányítása alatt álló új palesztin kormányhoz jutnak el, közölte Cipi Livni izraeli külügyminiszter. Hozzátette, hogy eddig a visszatartott pénzek egy részét olyan izraeli cégekhez utalták, amelyek palesztinokat láttak el árammal és vízzel, valamint az izraeli kórházakhoz, ahol palesztinokat kezelnek.

A Hamasz fegyverkezik

A Hamasz pénzt, fegyvereket és harcosokat kért külföldi támogatóitól az Izrael elleni harcához. "Arra kérünk mindenkit a környező arab országokban és az egész muzulmán világban, hogy küldjön fegyvert, pénzt és embereket támogatásunkra" - jelentette ki Khaled Mesal, a Hamasz politikai vezetője Katarban, ahol egy palesztin rendezvényen vett részt. "Ne féljenek ezt megtenni, ez ellenállás, nem pedig terrorizmus" - fogalmazott a Hamasz képviselője.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft