Jolán
2 °C
4 °C

Most a Hamász törölné le Izraelt a térképről

2007.05.21. 12:30
A Hamász megsemmisítené Izraelt, amihez a rakétatámadásokat tartják a megfelelő eszköznek. A palesztinokat izraeli célpontok elleni merényletekre és emberrablásra szólították fel a Gázai övezetben. Izrael közben azzal fenyeget, hogy likvidálják Kaled Mesált, a szíriai száműzetésben lévő Hamász-vezetőt és Iszmail Hanije miniszterelnököt, ha nem hagynak fel a határhoz közeli települések lövésével.

A Hamász Izrael megsemmisítésére szólított fel hétfőn, miután az izraeli hadsereg támadást intézet a Hamász egyik törvényhozója, Halil al-Haja otthona ellen. A vasárnap éjjeli akció része volt annak az izraeli hadműveletnek, ami a Gázai övezetből indított rakétatámadások leállítását célozza, írja a Jerusalem Post.

A Hamász egyik vezetője hétfőn pártja nevében kijelentette, hogy Izraelt le kell törölni a térképről, a helyén pedig palesztin államot kell alapítani, jelentette az Izrael rádió. A vezető szerint a rakétatűz Izrael eltűntetésének eszköze.

Likvidálják a Hamász vezetőit

Az izraeli közbiztonsági miniszter, Avi Dichter azzal fenyegetett, hogy likvidálják a Hamász politikai vezetőit, ha nem állnak le a Gázai övezetből indított rakétatámadások, írja az AFP. Első lehetőségként Kaled Mesált, a szervezet szíriai száműzetésben lévő fejét nevezte meg, de támadás célpontja lehet Iszmail Hanije miniszterelnök, mondta az izraeli biztonsági kabinet tagja.

Mesál 1997-ben túlélte a Moszad, az izraeli titkosszolgálat egy jordániai likvidálási kísérletét. Hanije is sikeresen elmenekült egy izraeli légitámadás elől 2004-ben, Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója és spirituális vezetője viszont ugyanabban a támadásban életét vesztette.

„Mesál több mint törvényes célpont, és biztos vagyok benne, hogy az első adandó alkalommal, a küldetés nehézségei ellenére megszabadulunk tőle” – fogalmazott Dichter. „Ha Hanije azok közt van, akik utasítást adnak a támadásra, ezzel ő is törvényes célponttá válik” – tette hozzá. Az izraeli kormány több minisztere is támogatja Dichter álláspontját.

Öngyilkos merényletekre szólítottak fel

Közben a Hamász egyik tagszervezete arra szólította fel a palesztinokat, hogy kövessenek el öngyilkos merényleteket és egyéb erőszakos cselekményeket a Gázai övezetben izraeli katonák ellen megtorlásul a vasárnap éjszakai támadásra. A párt fegyveres szárnya, az Izzadin Kasszám megerősítette a fenyegetést, és arra figyelmeztette az izraeli Szderot lakóit, hogy hiába menekülnek Askelonba, ott sem védettek a rakétazáporok ellen.

A hadsereg rádiója arról számolt be, hogy a fenyegetésekre reagálva riadókészültséget rendeltek el a Gázai övezetben számítva a katonák ellen irányuló emberrablásokra és egyéb támadásokra.

Fazi Barhum, a Hamász gázai szóvivője arra szólította fel az izraeli hadsereget, hogy ne támadjanak meg civileket, eközben azonban bármilyen izraeli kötődésű célpont megtámadására bátorította a palesztinokat. Barhum szerint Izrael indított háborút a palesztinok ellen, támadásuknak ezért van létjogosultsága, jelentette ki a Palesztina hangja rádióban elhangzott interjúban.

Hétfő hajnalban az izraeli hadsereg rajtaütött a Hamász két rádióállomásán és egy tévécsatornáján Nabluszban, ahol két további független tévétársaság is működött. A dolgozók beszámolói szerint a katonák lefoglaltak berendezéseket és videokazettákat, az öt médium jelenleg nem működik, írja a Jerusalem Post.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?