Huba
19 °C
33 °C

Most a Hamász törölné le Izraelt a térképről

2007.05.21. 12:30
A Hamász megsemmisítené Izraelt, amihez a rakétatámadásokat tartják a megfelelő eszköznek. A palesztinokat izraeli célpontok elleni merényletekre és emberrablásra szólították fel a Gázai övezetben. Izrael közben azzal fenyeget, hogy likvidálják Kaled Mesált, a szíriai száműzetésben lévő Hamász-vezetőt és Iszmail Hanije miniszterelnököt, ha nem hagynak fel a határhoz közeli települések lövésével.

A Hamász Izrael megsemmisítésére szólított fel hétfőn, miután az izraeli hadsereg támadást intézet a Hamász egyik törvényhozója, Halil al-Haja otthona ellen. A vasárnap éjjeli akció része volt annak az izraeli hadműveletnek, ami a Gázai övezetből indított rakétatámadások leállítását célozza, írja a Jerusalem Post.

A Hamász egyik vezetője hétfőn pártja nevében kijelentette, hogy Izraelt le kell törölni a térképről, a helyén pedig palesztin államot kell alapítani, jelentette az Izrael rádió. A vezető szerint a rakétatűz Izrael eltűntetésének eszköze.

Likvidálják a Hamász vezetőit

Az izraeli közbiztonsági miniszter, Avi Dichter azzal fenyegetett, hogy likvidálják a Hamász politikai vezetőit, ha nem állnak le a Gázai övezetből indított rakétatámadások, írja az AFP. Első lehetőségként Kaled Mesált, a szervezet szíriai száműzetésben lévő fejét nevezte meg, de támadás célpontja lehet Iszmail Hanije miniszterelnök, mondta az izraeli biztonsági kabinet tagja.

Mesál 1997-ben túlélte a Moszad, az izraeli titkosszolgálat egy jordániai likvidálási kísérletét. Hanije is sikeresen elmenekült egy izraeli légitámadás elől 2004-ben, Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója és spirituális vezetője viszont ugyanabban a támadásban életét vesztette.

„Mesál több mint törvényes célpont, és biztos vagyok benne, hogy az első adandó alkalommal, a küldetés nehézségei ellenére megszabadulunk tőle” – fogalmazott Dichter. „Ha Hanije azok közt van, akik utasítást adnak a támadásra, ezzel ő is törvényes célponttá válik” – tette hozzá. Az izraeli kormány több minisztere is támogatja Dichter álláspontját.

Öngyilkos merényletekre szólítottak fel

Közben a Hamász egyik tagszervezete arra szólította fel a palesztinokat, hogy kövessenek el öngyilkos merényleteket és egyéb erőszakos cselekményeket a Gázai övezetben izraeli katonák ellen megtorlásul a vasárnap éjszakai támadásra. A párt fegyveres szárnya, az Izzadin Kasszám megerősítette a fenyegetést, és arra figyelmeztette az izraeli Szderot lakóit, hogy hiába menekülnek Askelonba, ott sem védettek a rakétazáporok ellen.

A hadsereg rádiója arról számolt be, hogy a fenyegetésekre reagálva riadókészültséget rendeltek el a Gázai övezetben számítva a katonák ellen irányuló emberrablásokra és egyéb támadásokra.

Fazi Barhum, a Hamász gázai szóvivője arra szólította fel az izraeli hadsereget, hogy ne támadjanak meg civileket, eközben azonban bármilyen izraeli kötődésű célpont megtámadására bátorította a palesztinokat. Barhum szerint Izrael indított háborút a palesztinok ellen, támadásuknak ezért van létjogosultsága, jelentette ki a Palesztina hangja rádióban elhangzott interjúban.

Hétfő hajnalban az izraeli hadsereg rajtaütött a Hamász két rádióállomásán és egy tévécsatornáján Nabluszban, ahol két további független tévétársaság is működött. A dolgozók beszámolói szerint a katonák lefoglaltak berendezéseket és videokazettákat, az öt médium jelenleg nem működik, írja a Jerusalem Post.