Megostromolták a palesztin parlamentet

2006.06.14. 13:47
Palesztin közalkalmazottak kiűzték a házelnököt a parlament ülésterméből, és több képviselőt összeugrasztottak. Gázában feltehetően a Hamasz fegyveresei lőttek bele a Fatah biztonsági főnökébe. Az összecsapásban egy Hamasz aktivista életét vesztette. Az Arab Liga főtitkára összefogásra szólította fel a palesztinokat.

Megostromolták a palesztin törvényhozás ramallahi épületét szerdán az elmaradt bérüket követelő közalkalmazottak. Az ülésteremben rátámadtak a kormányzó Hamasz mozgalom képviselőire, és menekülésre kényszerítették a parlament elnökét. Helyszíni beszámolók szerint a több tucat tiltakozó előbb a parlament bejárata előtt tüntetett, majd megrohanta az épületet. A tüntetők behatoltak az ülésterembe, amivel Abdel-Aziz Duejk házelnök a parlamenti ülés felfüggesztésére, és a helyiség gyors elhagyására kényszerült.

Éhesek

Az "Éhesek vagyunk, éhesek vagyunk!" kiáltásokat harsogó tüntetők üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a képviselőket, összetépték az előttük talált iratokat, egyesek dulakodtak is a honatyákkal. Az indulatok hevében két képviselőnő is hajbakapott egymással, őket a biztonsági őrök választották szét. Az incidensben személyi sérülés nem történt, de a képviselők és a tüntetők még az erőszakos jelenetek után is dühösen kiabáltak egymással.

A nemzetközi segélyezés leállítása súlyos pénzügyi válságba taszította a Hamasz vezette palesztin kormányt, amely hónapok óta nem tud bért fizetni a közalkalmazottaknak, komoly nélkülözésnek téve ki a lakosságot. A szerdai parlamenti ostromban részt vett tüntetők többsége feltehetően a Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette Fatah mozgalomnak a tagja, amely a Hamasz fő hatalmi vetélytársa.

Fatah vs. Hamasz

Szintén szerdán hét lövéssel megsebesítették a lábán az Abbaszhoz hűséges biztonsági erő egyik parancsnokát a Hamasz fegyveresei a Gázai övezetben. Palesztin biztonsági tisztségviselők közlése szerint az iszlámista mozgalom tagjai Han-Juniszban lesből nyitottak tüzet Rifat Kulabnak, a megelőző biztonsági szolgálat helyi parancsnokának kocsijára. A Hamasz egy aktivistája életét vesztette, Kulab, akit hétszer is eltaláltak a lábán, nincs életveszélyben.

Az Abbasz vezette Fatah mozgalom és a Hamasz között folyamatosan növekszik a feszültség azóta, hogy a radikális mozgalom hatalomra jutott az idén januári palesztin parlamenti választásokon, négy évtized után kiszorítva ezzel a Fatahot a palesztin vezetésből. A két mozgalom heves küzdelmet folytat egymással a palesztin biztonsági erők feletti ellenőrzés megszerzéséért.

A Fatah és a Hamasz aktivistái között időről időre fegyveres összetűzések is kirobbannak: a Hamasz fegyveresei hétfőn például megtámadták a biztonsági megelőző szolgálat gázai irodáját, ami a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban is egész napon át tartó összecsapást, lövöldözést váltott ki a szemben álló csoportok között, Ciszjordániában pedig a biztonsági szolgálatok tagjai támadtak kormányzati épületekre.

Belső viszály

Abbasz a tervek szerint szerdán kezd egyhetes párbeszédsorozatot a palesztin hatalmi csoportokkal - köztük a Hamasszal -, hogy véget vessenek a palesztinok példa nélkül álló belső ellenségeskedésének. Amir Musza, az Arab Liga főtitkára aggodalmának adott hangot a palesztinok belső viszálya miatt, és soraik egyesítésére szólította fel őket.

A főtitkár szerdán telefonon beszélt Abbasszal és Iszmail Haníjével, a Hamasz-kormány miniszterelnökével. "Ezek a súrlódások komolyan ártanak a palesztin álláspontnak, illetve a palesztin nép jogainak és érdekeinek, továbbá csak káoszt idéznek elő a palesztin utcán" - idézte Muszát az Arab Liga kairói székhelyén kiadott közleménye.  • Bérelnék
  • Bankszámla