Auguszta
-3 °C
2 °C

Ajtóról ajtóra járnak a hamászosok

2007.06.15. 14:07
A Hamász miután átvette a hatalmat a Gázai övezetben, továbbra is megpróbálja levadászni az ott ragadt Fatah-tagokat. A lakosság egyre bizonytalanabb, kérdésessé vált ugyanis, hogyan biztosítja a Hamász a terület energia- és vízellátását. Ciszjordániában a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálata hamászosokat tartóztat le, becslések szerint már több százan őrizetben vannak. Izrael egyelőre hezitál, nem akar beavatkozni a palesztinok belharcába, de rövidesen döntenie kell.

Az öt napig tartó intenzív harcok után a Hamász péntekre átvette a Gázai övezetben a hatalmat, ami a lakosság számára bizonytalanságot és félelmet jelent, hiszen elszigeteltebbek, így szegényebbek lehetnek, mint eddig. A Fatah vezetői kételkednek abban, hogy a Hamász képes lesz biztosítani a Gázai övezetben élő palesztinoknak a víz- és energiaellátást, kérdéses továbbá, hogy meg tudnak-e állapodni Izraellel a határátkelőkről, írja a Haarec.

A Hamász azonban már jelét adta annak, hogy részéről a harcnak még nincs vége, letartóztattak tíz, a Fatah felső vezetéséhez tartozó tisztségviselőt. Köztük van Mahmúd Abbász elnök elitgárdájának parancsnokai és a nemzeti biztonsági erők vezetője.

Abu Obejda, a Hamász szóvivője az elfogások után bejelentette, hogy minden letartóztatottat kihallgatnak, később azonban épségben fognak szabadulni. A Ynet ugyanakkor arról számolt be, hogy léteznek beszámolók és dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy az utóbbi napokban a Hamász több Fatah-tagot is kivégzett.

Izraeltől tanul a Hamász

A Hamász milicistái péntek reggel folytatták a fatahosok és a fegyverek utáni kutatást. A Hamász által a harcokban alkalmazott módszerekről több palesztin forrás is beszámolt a Haarecnek, ezekből kiderült, hogy remekül elsajátították az izraeli hadsereg stratégiáját.

„Kijelölnek egy területet, amit lezárnak és katonai övezetnek nyilvánítanak. Ezután mindenkit lelőnek, aki kiteszi a lábát az utcára. A hamászosok levetkőztetik, megalázzák és megverik az elfogott Fatah-tagokat. Listával a kezükben ajtóról ajtóra haladnak, hogy levadásszák, majd kivégezzék őket” – fogalmazott egy palesztin forrás.

Szerintük a Fatah azért szenvedett katonai vereséget, mert a mozgalom kisebb csoportokra oszlott, és külön vették fel a harcot a Hamásszal, akik viszont jobb kiképzést kaptak, és egyesítették erőiket.

Letartóztatások Ciszjordániában

Közben a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálata a Fatah tagjainak közreműködésével hamászosokat tartóztat le Ciszjordániában. Becslések szerint több száz Hamász-tagot vettek őrizetbe a Ramallahban szerdán kezdődött akcióban, amit a tervek szerint néhány napig folytatnak, ugyanis még 1500 név szerepel a letartóztatásra ítéltek listáján, írja a Ynet.

Iszmail Hanije hamászos miniszterelnök kormányának menesztését csütörtök este jelentették be, ezzel egy időben Abbász elnök szükségállapotot rendelt el. A Fatah így letartóztatja a Hamász fegyvereseit Ciszjordániában, a jelenlegi helyzetben ugyanis a Hamász illegális milíciának számít.

Ramallah lakói gázai övezeti társaikkal ellentétben nem aggódnak, meggyőződésük szerint nincs rá esély, hogy a Hamász átvegye a hatalmat Ciszjordániában is. „Itt Ciszjordániában civilizáltabb és tanultabb emberek élnek, ez egy külön nemzet, és nem olyan, mint Gázai övezet” – nyilatkozta egy ramallahi lakó a Haarecnek.

Izrael zavarban van

Izrael a színfalak mögött próbál segíteni, a Fatah kérésére csapatokat és fegyvereket küldött Ciszjordániába. Az izraeli hadsereg ugyanakkor folytatja a rajtaütéseket és a letartóztatásokat a területen. A lépések azt mutatják, hogy Izrael egyelőre nem szívesen foglal állást a palesztinok belharcában, a Haarec elemzője szerint azonban nem sokáig lehet húzni a döntést. Izrael például nem tarthatja örökké zárva a Gázai övezet határátkelőit.

Amir Perec izraeli védelmi miniszter a hírek hallatán úgy döntött, elhalasztja jövő hétre tervezett párizsi útját, a jelenleg külföldön tartózkodó Cipi Livni külügyminiszter pedig bejelentette, korábban, már vasárnap visszatér Izraelbe.