Valér
4 °C
8 °C

Izrael a Gázai övezet elleni támadásra készül

2007.06.17. 11:16
Izrael néhány héten belül 20 ezer fős hadsereggel támadja meg a Gázai övezetet, a Sunday Times szerint ezt tervezi Ehud Barak új védelmi miniszter, a Munkapárt új elnöke. Számítások szerint a Hamász 12 ezer fegyveressel várná a támadást, a harcok keményebbek lehetnek, mint a tavaly nyáron Hezbollah ellen vívott háború Libanonban. Ehud Olmert miniszterelnök Washingtonba utazik tárgyalni George Bush amerikai elnökkel.

Izrael új védelmi minisztere, Ehud Barak heteken belül megtámadná a Gázai övezetet, hogy szétmorzsolja a Hamász milíciáját, írja a Sunday Times. Barakot a Munkapárt elnökválasztásának keddi, második fordulójában választották pártelnökké, így automatikusan követi a miniszteri székben Amir Perec leköszönő munkapárti elnököt. Barak beiktatása hétfőn várható.

A Gázai övezet ellen tervezett támadás célja, hogy felmorzsolják a Hamász milíciáját, miután a szélsőséges iszlámista szervezet csütörtökön átvette a hatalmat a területen. Az izraeli hadseregből származó információk szerint 20 ezer fős csapatot küldenének a Gázai övezetbe, akik napok alatt felszámolnák a Hamász katonai bázisát. A rajtaütést a Hamász izraeli célpontok elleni rakétatámadásai, illetve a várható öngyilkos merényletek indokolhatják, írja a Sunday Times.

Keményebb harcok lehetnek, mint Libanonban

Számítások szerint a Hamász 12 ezer fegyveressel fogadhatja az izraeli támadást, a fegyvereket a Fatah mozgalomtól zsákmányolták a két rivális párt között, a Gázai övezetben a héten zajlott harcokban. Izraeli források szerint a hamászosokkal keményebb harc várható, mint amilyen tavaly nyáron a Hezbollah elleni küzdelem volt Libanonban.

Egy Barak közeli forrás szerint Barak azt állította, hogy Izrael nem tolerálhat határa mentén egy agresszív Hamasztánt, így a támadás elkerülhetetlennek tűnik. „A kérdés nem az, hogy szükség van-e támadásra, hanem hogy mikor és hogyan” – fogalmazott.

A támadásról szóló tervek akkor kezdtek körvonalazódni, mikor a Fatah megrohamozta a Hamász ciszjordániai épületeit, köztük a parlamentet Ramallahban. Itt a Hamász helyettes szóvivőjét akarták elfogni, miután a hét közepén Mahmúd Abbász palesztin elnök feloszlatta a Hamász vezette egységkormányt és szükségállapotot hirdetett.

Izraeli-amerikai találkozó

Az izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert közben találkozóra készül George Bush amerikai elnökkel, melynek célja, hogy megvitassák a Palesztin Hatóság területein kialakult helyzetet, írja a Ynet. A megbeszélésen részt vesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Olmert az egyeztetésen várhatóan azt az álláspontot képviseli majd, hogy Izrael fenntartja magának a jogot a katonai válaszra, ha a Hamász izraeli civileket támad. Olmert washingtoni útja előtt kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság területén kialakult helyzet lehetőséget teremthet politikailag az előrelépésre, Izrael ugyanis elismerné és tárgyalópartnernek tekintené a Hamász nélkül megalakuló palesztin kormányt, írja a Ynet.