Mégsem éheztetik ki a palesztinokat

2006.06.19. 17:02
Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel tárgyalt hétfőn Jeruzsálemben az Európai Unió külügyi biztosa a palesztinoknak nyújtandó támogatásról. Szerdán Mahmud Abbasz palesztin elnökkel egyeztet. Az EU 120 millió eurót utalna a palesztinoknak a Hamasz-kormány megkerülésével. A Hamasz és a Fatah közben a népszavazásról egyeztetett.

Az Európai Unió delegációja Jeruzsálembe látogatott, hogy találkozzon Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel és Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, akikkel a palesztin népnek szánt segélyekről tárgyalnak. A közel-keleti kvartett (az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország) döntése értelmében az EU forrásaiból 120 millió eurót (33 milliárd forint) bocsátanának a palesztinok rendelkezésére a Hamasz vezette kormány megkerülésével, írja a BBC. A találkozón nem vesznek részt a Hamasz képviselői.

A januári parlamenti választásokon győztes, és azóta kormányzó Hamasz nem hajlandó lemondani az erőszakról és elismerni Izrael létjogosultságát. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szemében a Hamasz terrorszervezet, ezért befagyasztották a korábban rendszeres segélyeket. A lépés a Palesztin Hatóság területén gazdasági és humanitárius válságot eredményezett.

A közel-keleti kvartett bejelentése így sorsdöntő, a segélyből egészségügyi intézményeket és szolgáltatásokat, folyamatos energiaellátást és alapvető szükségleteket terveznek finanszírozni a rászoruló palesztinok számára.

Bátor lépés
Az Európai Unió nem fogja elismerni az egyoldalú izraeli határkijelölést Ciszjordániában - közölte hétfőn Ferrero-Waldner, aki Izrael tervezett ciszjordániai kivonulását viszont "nagyon bátor lépésnek" minősítette. A külügyi biztos ezzel a kijelentésével tompította a tervezet korábbi európai kritikáit, amelyek elsősorban arra vonatkoztak, hogy az izraeli kormány a kivonulást akár egyoldalúan is hajlandó végrehajtani, amennyiben a palesztinokkal folytatott tárgyalások nem járnak eredménnyel. Ferrero-Waldner hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a "tartós béke megvalósítása csak tárgyalásokon keresztül lehetséges."

Az EU külügyi biztosa, Benita Ferrero-Waldner hétfőn találkozott Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel. „A terv első és második része azonnal életbe lép, hogy a pénzekből már július elején ki lehessen fizetni az elmaradt béreket” – áll Ferrero-Waldner közleményében. A kvartett reméli azt is, hogy Izrael és más nemzetközi donorok együttműködnek majd a tervek megvalósításában, jelentette a BBC.

Tanulmányozzák

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Livni közölte, hogy kormánya "tanulmányozni fogja" a tervezetet. Hangsúlyozta továbbá, hogy Izrael üdvözli az európai döntést, és támogatja, hogy a segélyt nem a Hamasz-kormányon keresztül szándékoznak nyújtani. Ferrero-Waldner a tervek szerint szerdán találkozik Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, aki a Hamaszhoz hasonlóan előrelépésnek nevezte az EU döntését, hangsúlyozta azonban, hogy nem szabadna megkerülni a palesztin kormányt.

A Hamasz-kormány óvatosan üdvözölte a tervet. A mozgalom szóvivője elmondta, hogy az elszegényedett palesztinok támogatásának örül, azt azonban megjegyezte, hogy a választott parlament megkerülésével a kvartett aláássa a demokratikus folyamatokat.

Fatah vs. Hamasz

Eközben döntő fordulót tartanak hétfőn az Abbasz vezette Fatah és a Hamasz képviselői abban a tárgyalássorozatban, amelynek célja a július végére kiírt népszavazás elkerülése és a két szervezet Izrael elismerése körül támadt viszályának lezárása. Mint ismeretes, két héttel ezelőtt Abbasz népszavazást írt ki az Izrael mellett felállítandó önálló palesztin államról, azaz Izrael közvetett elismeréséről.

A tervet az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok dolgozták ki, céljuk a teljes Gázai övezetre és Ciszjordániára kiterjedő önálló palesztin állam létrehozása Izrael szomszédságában, Jeruzsálem fővárossal. Felmérések szerint a palesztinok többsége támogatja a tervet, Izrael viszont elveti, akárcsak a Hamasz. Iszmail Hanije miniszterelnök, a Hamasz vezetője szerint "még vannak tisztázandó pontok", ám bízik abban, hogy a tárgyalások hamarosan révbe jutnak.

A dokumentum arra kényszerítené a Hamasz mozgalmat, hogy megváltoztassa vagy legalábbis elkendőzze legfontosabb alapelveit, mindenekelőtt a zsidó állam erőszakos megszüntetésére vonatkozót a Közel-Keleten, számos kulcsfontosságú kérdést azonban továbbra is nyitva hagy.  • Bérelnék
  • Bankszámla