Szilárda
0 °C
6 °C

Közeledik Hamasztán megalakulása

2007.06.14. 14:43
Csütörtök délutánra a Hamász átvette az irányítást a Fatah megelőző biztonsági szolgálatának központja felett. Abbász elnök közben az egységkormány és a parlament feloszlatásának lehetőségeit keresi, egyben áthelyezné a Palesztin Hatóság hivatalos központját a ciszjordániai Ramallahba. A Hamásznak így el kéne döntenie, irányítja-e egyedül a Gázai övezetet.

A szélsőséges iszlámista Hamász csütörtökön bevette a Fatah megelőző biztonsági szolgálatának központját a Gázai övezetben. Az épület a Palesztin Hatóság egyik szimbóluma, a Hamász televíziója innen közvetít élő adásban, írja a Ynet. Megfenyegették a Fatah vezetőit, hogy kivégzik őket, majd felsorolták azoknak a neveit, akiket meg akarnak ölni. „Megtalálunk titeket!” – üzente a Hamász a Fatah vezetőinek.

A Hamasz délután folytatta gázai előnyomulását, elfoglalta a déli határvárost, Rafahot. A terület északi és középső részét már szerdán meghódította.

A Hamász első lépései az iszlámista állam felé

A megelőző biztonsági szolgálat, melynek vezetője Mohamed Dahlan, korábban együttműködött Izraellel. A Hamász adása jelenleg azokból a helyiségekből zajlik, ahol egykor a Hamász vezetőit kérdezték ki a Fatah emberei. A közvetítésben különböző járműveket és fegyvereket is mutatnak, melyeket állításuk szerint az izraeliek és Egyiptomon keresztül az amerikaiak csempésztek a Gázai övezetbe a Fatah számára.


Hamasz zászló a Fatah megelőző biztonsági szolgálatának központján

Szerdán a megelőző biztonsági szolgálat 40 tagja Egyiptomba menekült, mert állításuk szerint féltették az életüket a Fatah és a Hamász közt kirobbant erőszakban.

„Megtettük az első lépést ahhoz, hogy megteremtsük az iszlámista államot” – nyilatkozta egy hamászos a Ynetnek. Bejelentették azt is, hogy az épületet vallási iskolává alakítják, a kormány székhelyéül szolgáló épület pedig mostantól vallási központ lesz.

Abbász áthelyezné a központot Ciszjordániába

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön először adott olyan parancsot az elnöki elitgárdának, hogy viszonozzák a Hamász támadásait. A beszámolók szerint Abbász annak a lehetőségét keresi, hogy feloszlathassa a palesztin egységkormányt és a parlamentet, valamint hogy a Gázai övezetet lázadási területté nyilvánítsa, ami egyben azt is jelenti, hogy hivatalosan a ciszjordániai Ramallahba kerülne a Palesztin Hatóság irányítása.

A lépés döntésre kényszerítené a Hamászt, hogy vállalja-e egyedül a Gázai övezet vezetését, a gazdasági és politikai következményekkel együtt. Palesztin források szerint a Hamász már korábban jelentős mennyiségű pénzt csempészett a Gázai övezetbe, a kérdés azonban az, hogy hosszabb távra is elég-e ez az összeg a kiadásokra.

A Fatah közben biztonsági útmutatásokat közvetít saját tévécsatornáján a palesztin biztonsági embereknek, melyben felszólítja őket, hogy ne adják meg magukat a Hamásznak. A televízióban felhívják arra is a palesztinok figyelmét, hogy számítani kell katonai puccsra, valamint a Hamász csábító propagandaszövegére és pszichológiai támadására.

A Hamász nem fogad el nemzetközi segítséget

Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő közölte csütörtökön, hogy a mozgalom nem fogadná el nemzetközi erők telepítését a gázai-egyiptomi határra, és megszállóknak tekintené őket, "hasonlóan az izraeli megszállókhoz, függetlenül attól, milyen nemzetekhez tartoznak". Ehud Olmert izraeli kormányfő jelentette ki kedden, hogy komolyan meg kellene fontolni nemzetközi erőknek a határra vezénylését, mert palesztin szélsőségesek csempészalagutakat építettek ki, és azokon keresztül látják el a Hamászt fegyverekkel.

Elutasította a nemzetközi erőkre vonatkozó felvetést az 57 országot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) főtitkára is. "Szerintem nem külső erőkre van szükség, hanem a belső erők egymás közti jobb megértésre. Erős vezetői képességekkel kell bírnia minden politikai vezetőnek, és nem szabad engedni tovább romlani a helyzetet" - mondta malajziai látogatásán újságíróknak Ekmeleddin Ihsanoglu főtitkár. (MTI)