Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Hamásznak fejet kell hajtania

2006.08.25. 17:00
Az olasz külügyminiszter szerint nemcsak Libanonba, hanem a Gázai övezetbe is békefenntartókat kéne telepíteni. A Mahmúd Abbász vezette Fatah támogatja a nemzeti egységkormány megalakulását a Hamász részvételével, csak annyit vár el a jelenlegi kormánypárttól, hogy ismerje el a Palesztin Hatóság és az Izrael közt létrejött szerződéseket. A Hamász közben először próbál erőfeszítéséket tenni, hogy a Fox újságíróit az emberrablók szabadon engedjék.

Nemzetközi erőt telepítene Libanon után a Gázai övezetbe is az olasz külügyminiszter egy pénteken megjelent izraeli lapinterjú szerint. "Jelenleg vita tárgya az az elképzelés, amely szerint ENSZ-csapatokat lehetne telepíteni a Gázai övezetbe" - mondta Massimo D’Alema a Haarecnek adott interjúban.


Mahmúd Abbász

Az olasz külügyminiszter több feltételt említett, amelyek teljesülése esetén szerinte meg kellene fontolni a csapattelepítést. A feltételek között szerepel, hogy engedjék szabadon a június végén elrabolt izraeli tizedest, valamint az, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom csatlakozzék az iszlámista Hamász vezette kormányhoz.

A palesztinok régóta hangoztatják, hogy nemzetközi katonai jelenlétre van szükség a Gázai övezetben és Ciszjordániában, Izrael azonban ellenzi ezt. A nemzeti egységkormány megalakítására ugyanakkor lehet némi esély, a Fatah ugyanis a napokban Jordániában tartja a párt központi bizottságának találkozóját, melynek kiemelt témája, hogy miként tudják rávenni a Hamászt a részvételre az egységkormányban, valamint a Fatah megreformálására vonatkozó törekvések, ami a januári parlamenti választások elvesztése után mindenképpen időszerűnek tekinthető.

A Fatah támogatja

A Fatah párt készen áll arra, hogy csatlakozzon a Palesztin Hatóság Hamász vezette kormányához, hogy a nemzeti egységkormánnyal stabilizálhassák a palesztinok helyzetét, és elkerülhessék a humanitárius katasztrófát. A palesztin elnök, Mahmúd Abbász, aki egyben a Fatah vezetője is, kijelentette, nem tekinti a koalíció feltételének, hogy a Hamász elismerje Izraelt, ugyanakkor korábban a két állam közt létrejött megegyezéseket a Hamásznak is el kell fogadnia, írja a Jerusalem Post.

Mahmúd Abbász Ammanban találkozott Abdalla jordániai királlyal, és telefonon tárgyalt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is. A palesztin elnök kérte az Egyesült Államokat, hogy járjon közben Izraelnél a palesztinokra vonatkozó korlátozások enyhítéséért és a Palesztin Hatóság területén folyó katonai operáció lezárásáért.

A Hamász Abbászt vádolja

Közben a Hamász egyik minisztere megvádolta Abbászt, hogy a kormány által összegyűjtött, az állami alkalmazottaknak járó fizetési keretből 35 millió dollárt (több mint 7 és fél milliárd forint) saját támogatóinak fizetett ki. „Abbász a pénzt a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának és a palesztin televízió munkatársainak fizette ki, így nem tudjuk a köztisztviselők teljes fizetését kiadni” – mondta Atalla Abu Sabah kulturális miniszter.

A Hamász a nemzeti egységkormány felállításával kapcsolatban egyelőre nem foglalt állást, azonban megpróbál érdemi lépéseket tenni annak érdekében, hogy az amerikai Fox hírcsatorna augusztus 14-én elrabolt két újságírója mihamarabb kiszabaduljon. Szajed Szejam, a Hamász belügyminisztere pénteken bejelentette, hogy az elmúlt egy év külföldi újságírókat érintő, leghosszabbra nyúlt emberrablási esetében „pozitív irányú elmozdulás történt”, jelentette a Reuters.

Szombatig kiderülhet

Az amerikai tudósító, Steve Centanni és az új-zélandi operatőr, Olaf Wiig Gáza városának központjában dolgozott, mikor az eddig ismeretlen Szent Dzsihád Brigádjai csoport fegyveresei elrabolták őket. Szerdán 72 órát adtak arra, hogy a túszokért cserébe az Egyesült Államok engedje szabadon a fogva tartott muzulmánokat, amit az amerikai vezetés még aznap elutasított. A három napos határidő szombaton délben jár le.

Szejam elmondta, hogy kapcsolatba léptek „bizonyos palesztin csoportokkal”, ami a Reuters szerint azt jelenti, hogy közvetett módon kommunikálnak az emberrablókkal. A Hamász vezette palesztin kormány miniszterelnöke, Iszmail Hanije „kiemelt fontosságúnak” minősítette a túszok szabadon bocsátását. Ez volt az első olyan cselekedet a Hamász részéről, amivel megpróbálták elősegíteni a két újságíró kiszabadulását.