Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Esélyes lehet a Hamász megpuhítása

2006.09.10. 14:36
Rövidesen tárgyalóasztalhoz ülhet Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, derült ki a két vezető hétvégi nyilatkozataiból. Tony Blair brit kormányfő egy egységkormány megalakítását támogatná, amiben a Hamász is részt venne. Ezzel Blair az első nyugati vezető, aki elfogadná az eddig terrorszervezetnek titulált Hamászt a kormányban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap kijelentette, hogy kész mielőbb és feltétel nélkül találkozni Ehud Olmert izraeli kormányfővel. "Teljes mértékben készen állok arra, hogy találkozzak a miniszterelnökkel (...) előfeltételek nélkül, és készek vagyunk azonnal megkezdeni a találkozó előkészületeit" - mondta újságíróknak azután, hogy Rámalláhban Tony Blair brit kormányfővel találkozott. Olmert előző nap, szombaton közölte, hogy kész haladéktalanul felújítani a tárgyalásokat a palesztin vezetővel.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította Olmertet, és kijelentette, hogy a találkozót akár a palesztin milicisták által túszul ejtett izraeli katona, Gilad Salit szabadon bocsátása előtt is el tudja képzelni, írja a Jerusalem Post. A tárgyalások fő témája ugyanakkor nem a békefolyamat lenne, Peresz célja, hogy elősegítse a katona kiszabadítását. „A miniszterelnök nyomást gyakorol majd a Palesztin Hatóság elnökére: addig nem engedünk el egy foglyot sem az izraeli börtönökből, amíg Salit vissza nem nyeri szabadságát” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Brit jégtörés

A Rámalláhban vendégeskedő Tony Blair szerint a világ helyreállítaná a kapcsolatokat a palesztinokkal, amennyiben a kormányzó Hamász beleegyezne egy egységkormány megalakításába, a létrejövő koalíció pedig lemondana az erőszakról és elismerné Izraelt. Ezzel Blair az első nyugati vezetőként jelezte, hogy számára elfogadható lenne egy olyan palesztin kormány, amelyben Hamász-tagok is vannak. A nemzetközi közösség bojkottálja a januári törvényhozási választásokon győztes Hamászt, amelyet az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekint.

A mérsékeltnek tartott Abbász, aki igyekszik rávenni a Hamászt egy egységkormány megalakítására az általa vezetett Fatah mozgalommal, úgy véli, hogy a Hamász egy koalícióban az Izrael-ellenes ideológiának puhítására kényszerülne. Abbász szerint a palesztinoknak mihamarabb fel kell venniük a diplomáciai kapcsolatokat, mert a közel-keleti konfliktus megoldása csak úgy lehetséges, ha elérik céljaikat: szuverén államot alapíthatnak Jeruzsálem fővárossal és megoldódik a menekültek problémája, írja a Ynetnews. Az elnök még vasárnap Gázába utazik, hogy folytassa erőfeszítéseit az egységkormány létrehozására.

Blair szerint egy ilyen a kormánynak el kellene fogadnia a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, EU, Oroszország) követeléseit: lemondást az erőszakról, Izrael elismerését és a zsidó állammal kötött korábbi békeegyezmények tiszteletben tartását. "Amennyiben ilyen kormány jön létre, azt hiszem, a nemzetközi közösség helyesen teszi, ha tárgyal vele" - mondta a brit kormányfő.

A Hamásznak nem tetszett az ötlet

A Hamász rögtön visszautasította Blair felhívását a heves Izrael-ellenes álláspont mérséklésére. Számi Abu Zuhri szóvivő szerint a szervezet kész koalíciót alkotni a Fatahhal, "de nem (kívülről) diktált feltételek alapján". A szóvivő a Hamász nevében ismét elvetette az "elfogult, igazságtalan és feltételeket szabó (nyugati) döntéseket".

A brit vezető vasárnap, mielőtt Abbásszal találkozott volna, találkozott Gilád Salit, illetve a libanoni síita Hezbollah által túszul ejtett két izraeli katona, Ehud Goldwasser és Eldad Regev szüleivel. Kofi Annan ENSZ-főtitkár múlt heti izraeli látogatása során szintén fogadta a három katona családját.

A közel-keleti körúton járó Blair hétfőn Libanonba utazik tovább, de az ottani legfőbb síita vallási méltóság már jelezte, hogy a vendég nem számíthat egyöntetűen szíves fogadtatásra. Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláh azért bírálta a brit vezetőt, mert Izrael és az Egyesült Államok "cinkosa", nem szólított fel korábbi tűzszünetre Izrael és a Hezbollah libanoni háborújában, s megengedte, hogy az Egyesült Államok Nagy-Britannián keresztül fegyvereket szállítson Izraelnek Libanon elleni bevetésre.