Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Esélyes lehet a Hamász megpuhítása

2006.09.10. 14:36
Rövidesen tárgyalóasztalhoz ülhet Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, derült ki a két vezető hétvégi nyilatkozataiból. Tony Blair brit kormányfő egy egységkormány megalakítását támogatná, amiben a Hamász is részt venne. Ezzel Blair az első nyugati vezető, aki elfogadná az eddig terrorszervezetnek titulált Hamászt a kormányban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap kijelentette, hogy kész mielőbb és feltétel nélkül találkozni Ehud Olmert izraeli kormányfővel. "Teljes mértékben készen állok arra, hogy találkozzak a miniszterelnökkel (...) előfeltételek nélkül, és készek vagyunk azonnal megkezdeni a találkozó előkészületeit" - mondta újságíróknak azután, hogy Rámalláhban Tony Blair brit kormányfővel találkozott. Olmert előző nap, szombaton közölte, hogy kész haladéktalanul felújítani a tárgyalásokat a palesztin vezetővel.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította Olmertet, és kijelentette, hogy a találkozót akár a palesztin milicisták által túszul ejtett izraeli katona, Gilad Salit szabadon bocsátása előtt is el tudja képzelni, írja a Jerusalem Post. A tárgyalások fő témája ugyanakkor nem a békefolyamat lenne, Peresz célja, hogy elősegítse a katona kiszabadítását. „A miniszterelnök nyomást gyakorol majd a Palesztin Hatóság elnökére: addig nem engedünk el egy foglyot sem az izraeli börtönökből, amíg Salit vissza nem nyeri szabadságát” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Brit jégtörés

A Rámalláhban vendégeskedő Tony Blair szerint a világ helyreállítaná a kapcsolatokat a palesztinokkal, amennyiben a kormányzó Hamász beleegyezne egy egységkormány megalakításába, a létrejövő koalíció pedig lemondana az erőszakról és elismerné Izraelt. Ezzel Blair az első nyugati vezetőként jelezte, hogy számára elfogadható lenne egy olyan palesztin kormány, amelyben Hamász-tagok is vannak. A nemzetközi közösség bojkottálja a januári törvényhozási választásokon győztes Hamászt, amelyet az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekint.

A mérsékeltnek tartott Abbász, aki igyekszik rávenni a Hamászt egy egységkormány megalakítására az általa vezetett Fatah mozgalommal, úgy véli, hogy a Hamász egy koalícióban az Izrael-ellenes ideológiának puhítására kényszerülne. Abbász szerint a palesztinoknak mihamarabb fel kell venniük a diplomáciai kapcsolatokat, mert a közel-keleti konfliktus megoldása csak úgy lehetséges, ha elérik céljaikat: szuverén államot alapíthatnak Jeruzsálem fővárossal és megoldódik a menekültek problémája, írja a Ynetnews. Az elnök még vasárnap Gázába utazik, hogy folytassa erőfeszítéseit az egységkormány létrehozására.

Blair szerint egy ilyen a kormánynak el kellene fogadnia a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, EU, Oroszország) követeléseit: lemondást az erőszakról, Izrael elismerését és a zsidó állammal kötött korábbi békeegyezmények tiszteletben tartását. "Amennyiben ilyen kormány jön létre, azt hiszem, a nemzetközi közösség helyesen teszi, ha tárgyal vele" - mondta a brit kormányfő.

A Hamásznak nem tetszett az ötlet

A Hamász rögtön visszautasította Blair felhívását a heves Izrael-ellenes álláspont mérséklésére. Számi Abu Zuhri szóvivő szerint a szervezet kész koalíciót alkotni a Fatahhal, "de nem (kívülről) diktált feltételek alapján". A szóvivő a Hamász nevében ismét elvetette az "elfogult, igazságtalan és feltételeket szabó (nyugati) döntéseket".

A brit vezető vasárnap, mielőtt Abbásszal találkozott volna, találkozott Gilád Salit, illetve a libanoni síita Hezbollah által túszul ejtett két izraeli katona, Ehud Goldwasser és Eldad Regev szüleivel. Kofi Annan ENSZ-főtitkár múlt heti izraeli látogatása során szintén fogadta a három katona családját.

A közel-keleti körúton járó Blair hétfőn Libanonba utazik tovább, de az ottani legfőbb síita vallási méltóság már jelezte, hogy a vendég nem számíthat egyöntetűen szíves fogadtatásra. Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláh azért bírálta a brit vezetőt, mert Izrael és az Egyesült Államok "cinkosa", nem szólított fel korábbi tűzszünetre Izrael és a Hezbollah libanoni háborújában, s megengedte, hogy az Egyesült Államok Nagy-Britannián keresztül fegyvereket szállítson Izraelnek Libanon elleni bevetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!