Valér
-2 °C
0 °C

A Hamász tűzszünetet ajánl, de Izraelt nem ismeri el

2006.09.22. 10:51
A Hamász palesztin kormánypárt nem lép koalícióra a Fatahhal, hogy létrejöhessen a nemzeti egységkormány, ha ennek feltétele Izrael elismerése. A Hamász továbbra se hajlandó elismerni Izraelt, de 10 éves fegyverszünetet ajánl a zsidó államnak. Izrael azonnal elutasította az ajánlatot.

A Hamász palesztin iszlám mozgalom továbbra sem ismeri Izraelt, közölte pénteken Iszmáil Haníje kormányfő politikai tanácsadója, Ahmed Juszef. A mérsékeltebb Fatah vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés előtt csütörtökön mondott beszédében kijelentette, a palesztin nemzeti egységkormány el fogja ismerni Izraelt.

A közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország) csütörtökön üdvözölte Abbász törekvéseit egy nemzeti egységkormány létrehozására. A Hamász és a Fatah múlt héten jelentette be, hogy közösen alakítanának kormányt, mellyel a Hamász januári kormányra kerülése óta bevezetett nemzetközi szankciókon szeretnének enyhíteni. A nemzetközi közösség azt akarja elérni, hogy a szélsőséges Hamász hagyjon fel az erőszakkal és Izrael-ellenes ideológiájával.

Egységkormány helyett fegyverszünetet akar

Juszef szerint viszont a leendő palesztin nemzeti egységkormány politikai programjában nem fog szerepelni Izrael elismerése. Ha pedig ez volna a feltétele a Fatah és a Hamász közös kormányzásának, akkor a Hamász nem fog abban részt venni. Juszuf ehelyett bejelentette, hogy a Hamász készen áll egy hosszú távú, 5-10 évre szóló tűzszünet megkötésére, amíg Izrael visszavonja csapatait. Úgy vélekedett, hogy a fegyverszünet "hasznos lenne a térség stabilitása és prosperitása szempontjából".

Izrael máris elutasította a Hamász ajánlatát. "A párbeszéd újrakezdése érdekében azt követeljük a mindenkori palesztin kormánytól, hogy tegyen eleget a nemzetközi közösség által szabott feltételeknek. Ezek: Izrael elismerése, az erőszakos cselekmények beszüntetése, és a Palesztin Hatósággal kötött korábbi megállapodások tiszteletben tartása" - közölte Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Ehud Olmert miniszterelnök addig nem találkozik Abbásszal, amíg a Hamász elutasítja Izrael elismerését, és amíg vissza nem nyeri szabadságát a Gázai övezet határában palesztin milicisták által elrabolt izraeli katona, Gilad Salit.

Irán a legnyugtalanítóbb tényező

Irántól tartanak legjobban az izraeli polgárok egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint. A közvélemény-kutatás eredményében az iráni atomprogram tükröződik, valamint az, hogy az izraeli hadseregnek nem sikerült a nyáron szétzúznia Libanonban az Irán által támogatott Hezbollah síita szervezetet.

A Jediót Ahronót napilapban közölt felmérés szerint az izraeliek 53 százaléka véli úgy, hogy Irán lesz a legnyugtalanítóbb tényező a pénteken napnyugtakor kezdődő zsidó új évben. Egy másik, a Jerusalem Post által közölt közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka abban a tudatban él, hogy Izrael az életéért küzd. Sokan vélik úgy, hogy a libanoni háború kimenetele meggyengítette az országot a térségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!