Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Polgárháborúhoz hasonlít a palesztin helyzet

2006.10.02. 15:21
A palesztin kormány felfüggesztette a minisztériumok tevékenységét, jelentette be hétfőn a szélsőséges Hamász szóvivője. Vasárnap és a hétfőn a mérsékelt Fatah és a Hamász fegyveresei között súlyos összecsapások voltak, nyolc ember életét vesztette. A Hamász szeretné megakadályozni, hogy elrabolják tisztviselőit.

A Hamász vezette palesztin kormány hétfőn bejelentette a kormányhivatalok tevékenységének felfüggesztését, miután előző nap nyolcan meghaltak a szélsőséges Hamász és a mérsékelt Fatah mozgalom hívei közti összecsapásokban. A fatahos tüntetők megtámadták a szélsőséges muzulmán szervezet ramallahi székhelyét is.

A palesztin minisztériumok és kormányhivatalok működésének felfüggesztését Gázi Hamad kormányszóvivő a ciszjordániaiai székház támadásával indokolta, valamint bejelentette, hogy a Hamász több tisztségviselőjét megpróbáltak elrabolni. Arról egyelőre nem számolt be, hogy mikor veszik fel újra a munkát, ahogy arról sem, milyen lépéseket tesznek a kormány stabilitásának biztosítására, írja a BBC.


Kattints!

Az utóbbi hónapok politikai helyzetét jellemzi, hogy továbbra is késlekednek a közalkalmazottak bérkifizetési, közülük is elsősorban a Fatahhoz hű biztonsági szolgálatok tagjai nem kapták meg fizetéseiket a Hamásztól. A Hamász vezette kormány azzal indokolja fizetésképtelenségét, hogy Izrael és a Nyugat pénzügyi szankciókat léptetett életbe, mert terrorszervezetnek tartják a Hamászt.

Elakadt a nemzeti egységkormány alakítása

Megrekedtek továbbá a nemzeti egységkormány megteremtéséről kezdett tárgyalások, amit a gazdasági válság megoldására próbált keresztülvinni a Hamász és a Fatah. Abbászra az Egyesült Államok és szövetségesei nyomása nehezedik, hogy addig ne lépjen kormányra a Hamásszal, amíg a szélsőséges szervezet le nem mond az erőszakról, el nem ismeri Izraelt, és az azzal kötött korábbi szerződéseket.

A Hamász egyelőre nem hajlandó elfogadni a zsidó állam létét. Abbász a héten találkozik a közel-keleti körúton tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel, aki egyébként a térség több államába ellátogat. Tárgyalásainak célja elsősorban az, hogy elősegítse az izraeli-palesztin békefolyamat újraindulását.

Véres összecsapások

Vasárnap nyolcan - más forrás szerint kilencen - meghaltak és legalább százan megsebesültek a palesztin csoportok összecsapásaiban a Gázai övezet és Ciszjordánia több városában. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahhoz hű fegyveresek kormányzati épületeket gyújtottak fel, a Fatah és a Hamász emberei kórházakat, iskolákat támadtak meg, és egymás épületeit ostromolták.

Abbász a biztonság szavatolása érdekében a közvetlen alárendeltségébe tartozó nemzetbiztonsági szolgálat tagjait hétfőre virradóra kirendelte a Gázai övezet főbb közlekedési útvonalaira, a Hamász miniszterelnöke, Iszmail Hanije pedig visszavonta fegyveres híveit az utcáról.

Hétfőn se ért véget

Ennek ellenére még hétfőn is folytatódtak az összecsapások. Gáza városban a Fatah fegyveresei megpróbálták hazaszállítani a vasárnap meghalt társaik holttestét a városi kórház épületéből, közben összecsaptak a Hamász helyszínen tartózkodó fegyvereseivel, írja a BBC.

A feszültséget tovább növelte, hogy a Fatah hívei hétfőn Gázában kormányellenes jelszavakat skandálva kövekkel megdobálták Átef Udván palesztin menekültügyi államminiszter házát. Az épületet őrző Hamász-fegyveresek figyelmeztető lövéseket adtak le a tömeg szétoszlatása érdekében. Sérültekről nem érkezett jelentés.