Sára, Márió
2 °C
6 °C

Halálosan megfenyegették a Hamász vezetőit

2006.10.03. 13:13
A Fatahhoz közeli al-Aksza Mártírjai Brigád terroristái röplapokon és közleményben tájékoztattak arról, hogy a vasárnap óta tartó fegyveres válság kirobbantóit, a Hamász több vezetőjét megölik. A Gázai övezetben és a Ciszjordániában kirobbant harcok tovább eszkalálódhatnak a Palesztin Hatóság területein belül. Hétfőn a kormányhivatalokat, kedden az iskolákat záratták be.

A palesztin területeken kormányzó szélsőséges Hamász vezetőit fenyegetik halállal azok a röplapokat, melyeket az ellenlábas Fatahhoz kötődő szélsőséges terrorcsoport, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai kezdtek terjeszteni kedden. Előző nap heves összecsapások törtek ki a két rivális szervezet fegyveresei között a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Hétfőn a Hamász bezáratta a kormányhivatalokat, mert mint a szóvivő elmondta, több tisztségviselőjüket megpróbálták elrabolni. A vasárnap óta tartó összecsapásoknak eddig összesen 12 halálos áldozata és 100 sebesültje van. A keddi fenyegetés a Fatah és a Hamász között dúló hatalmi harc eszkalálódását jelentheti, írja a Reuters.

Felelősöket akarnak kivégezni

A terrorcsoport megerősítette, hogy a röplapok hitelesek. Ezekben azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik Szaíd Szajjám belügyminisztert, Kaled Mesált, a Hamász Szíriában élő politikai vezetőjét és Juszef Zahart, a kormánypárt terrorcsoportjának vezetőjét. A Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményükben kifejtették, hogy a halálos áldozatokért ezeket a vezetőket tartják felelősnek.

„Az al-Aksza nevében, a szülőföldön és szétszórtan élők vezetőjeként bejelentjük, hogy minden erőnkkel és őszinteségünkkel megöljük a zendülés kitervelőit, Kaled Mesált, Szaíd Szajjámot és Juszef Zahart, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az erkölcstelenség szítóival példát nem statuálunk” – olvasható a közleményben.

Olaj a tűzre

A Hamász egyik törvényhozója, Musir al-Maszri szerint az al-Aksza olajat öntött a tűzre. Elmondta, hogy a Hamász nem bocsát meg a „puccs vezetőinek”, ha bármelyik vezetője célzott támadás áldozata lesz. Az al-Aksza szóvivője természetes reakciónak nevezte a kiadott közleményt, miután Szajjám az utcára küldte embereit, hogy vegyék át a Gáza utcái fölötti hatalmat, és verjék szét a bérük kifizetésért tüntető rendőrök tömegét.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik főtanácsadója szerint az elnök komolyan mérlegeli a rendkívüli kormány megalakítását vagy az előrehozott választások kiírását, hogy mihamarabb véget vessen a válságnak.

Bezáratták az iskolákat

A Fatahhoz kötődő fegyveresek kedden magyarázat nélkül bezárattak minden iskolát a Gázai övezet középső részén. Az oktatókat és a diákokat hazaküldték. A fegyveresek égő autógumikkal lezártak egy fontos útkereszteződést is a térségben.

Vasárnap a Hamász-kormány márciusi hivatalba lépése óta kitört legsúlyosabb összetűzésekben nyolcan meghaltak, és százharmincan megsebesültek. Hétfőn ketten haltak meg és huszonegyen megsebesültek újabb összetűzésekben. Az erőszak azután lángolt fel ismét a Hamász és az Abbász vezette Fatah között, hogy gyakorlatilag zsákutcába jutottak a palesztin egységkormány létrehozását célzó erőfeszítések.

Izrael kedden feloldotta a palesztin területek pénteken bevezetett teljes zárlatát, közölte a hadsereg. A zárlatot gyakorlatilag a jomkipúr zsidó ünnep idejére vezették be. Mint a katonai közleményben olvasható, a feloldásnak politikai oka van, és a biztonsági helyzet értékelése után döntöttek róla.

Most vasárnap a Fatah nyerné a választásokat

A jeruzsálemi média- és kommunikációs központ (JMCC) szeptember 19. és 22. között - a palesztin szervezetek között kitört legújabb erőszakhullám előtt - készített reprezentatív felmérése szerint, ha most vasárnap lennének a választások, a Fatah a szavazatok 32 százalékát szerezné meg, míg fő riválisa, a Hamász a voksoknak csak 30,5 százalékát gyűjtené be.

A pártpreferenciák ellenére a palesztin lakosság a politikusok közül Iszmáil Haníje kormányfőben, a Hamász egyik vezetőjében bízik meg leginkább (a megkérdezettek 18,9 százaléka nyilatkozott így), míg Abbász elnök a válaszadók 14,5 százalékának bizalmát élvezi csupán. A megkérdezettek 28,3 százaléka egyetlen palesztin politikusban sem bízik.

A palesztinok 55,9 százaléka a Hamász és a Fatah részvételével megalakítandó nemzeti egységkormányt tekinti a legjobb kiútnak a mostani politikai-pénzügyi válságból, 15,2 százalékuk viszont inkább előre hozott választásokat írna ki, 13,5 százalékuk pedig feloszlatná a Palesztin Hatóságot.