Márk
13 °C
28 °C

Nők védték meg a palesztin fegyvereseket

2006.11.03. 15:49
A Gázai övezet egy északi városában a palesztin milicisták az izraeli hadsereg elől egy mecsetbe menekültek. A Hamász rádiójának felhívására csaknem 100 nő érkezett a védelmükre, akik élő pajzsot alkottak a mecset körül. Mire az izraeli hadsereg behatolt az épületbe, a milicistáknak nyoma veszett, valószínűleg elvegyültek a nőkkel, így úszták meg sértetlenül az akciót.

A Gázai övezet északi részén, Bét-Hanún városában összecsapott az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek, akiknek többsége valószínűleg az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok tagja. Legalább hatvan milicista éjszaka a város egyik mecsetébe menekült az izraeli katonák elől, akik azzal a céllal hatoltak be Bét-Hanúnba, hogy megakadályozzák a 2005-ös izraeli kivonulás óta tartó, izraeli városokat célzó folyamatos rakétatámadásokat, jelentette a BBC.

Ezután a Hamász rádiójának felhívására csaknem 100 nő ment a mecsethez, hogy élő pajzsként védje a bent lévő fegyvereseket. Az izraeli hadsereg harckocsikkal és páncélozott szállítójárművekkel körbevette az épületet. A hadsereg közlése szerint a nők tömegében volt két fegyveres férfi is, akire rálőttek, és el is találták, palesztin források szerint azonban eltaláltak több nőt is. Egyikük meghalt, további tíz megsebesült.

Ezután szemtanúk szerint a hadsereg buldózerrel lerombolta a mecset külső falát, és füst-, illetve hanggránátokkal próbálta megadásra bírni a bent lévő fegyvereseket. Végül az izraeli katonák behatoltak a mecsetbe, ekkor azonban már senkit nem találtak ott. A hadsereg szóvivője szerint a fegyveresek úgy menekültek el, hogy elvegyültek az élő láncot alkotó palesztin asszonyokkal.

A Hamász rádiójának beszámolója szerint a milicisták elmenekültek, és mindegyikük sértetlen. Izraeli források szerint új fegyverek kerültek a Hamász birtokába, melyek segítségével erősebb bázist akarnak építeni az Izrael elleni támadásokhoz, ahogy azt a libanoni Hezbollah a zsidó állam északi határánál is tette.