Béla
13 °C
27 °C

Véres támadás a Gázai övezetben

2006.11.08. 09:44
Az elmúlt egy év legsúlyosabb izraeli tüzérségi támadásában 18 palesztin, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban. Az izraeli hadsereg az ebből a térségből izraeli célpontok ellen indított rakétatámadásokat akarta megakadályozni a támadással. Iszmail Hanije hamászos miniszterelnök az ENSZ BT közbelépését sürgeti, bejelentette továbbá a nemzeti egységkormányról szóló tárgyalások felfüggesztését.

Izraeli tankok lőttek egy lakóövezetet Bét-Hanún északi részén a Gázai övezetben szerda hajnalban, a támadásnak 18 halálos áldozata van, köztük 7 gyerek is, legalább 54-en megsebesültek, jelentette a Reuters. Kaled Radi, az egészségügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy a támadásban életét vesztette négy nő is.

Ez volt az elmúlt év legsúlyosabb izraeli támadása palesztin területeken. A Gázai övezet északi része ellen indított tüzérségi támadásokat azzal magyarázták, hogy palesztin milicisták ebből a térségből indítanak rakétatámadásokat izraeli célpontok ellen. Az egy hete tartó támadásoknak összesen 52 palesztin áldozata volt, milicisták és civilek is egyaránt.

Az ENSZ BT segítségére számítanak

Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását követelte. A mérsékelt Mahmúd Abbász palesztin elnök „rettenetes és szörnyű vérfürdőnek” nevezte az izraeli támadást.


Tekintse meg képeinket!

Hanije bejelentette, hogy a támadás miatt felfüggeszti a palesztin nemzeti egységkormány megalakulásáról szóló tárgyalásokat, jelentette az AP. Hanije a Hamász képviseletében kezdett tárgyalásokat Abbász elnökkel, a mérsékeltebb Fatah párt vezetőjével, hogy a gazdasági válság megoldása, és a nemzetközi szankciók feloldása érdekében nemzeti egységkormányt hozzanak létre.

Összecsapások Ciszjordániában

Közben a ciszjordániai Dzseninben izraeli katonák egy rajtaütésben izraeli katonák megöltek 4 fegyverest és egy civilt, számoltak be palesztin források. A milicisták a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjai Brigád tagjai voltak.

A Hamász egy magas rangú tisztségviselője felszólította a palesztinokat, hogy kövessenek el merényleteket Izraelben megtorlásul a bét-hanúni támadásért. „A válasz érkezik. Izrael készítsen elő koporsókat és fekete hullazsákokat” – fogalmazott a keményvonalas hamászos Nizar Rajan. „Sürgetjük harcosainkat, hogy folytassák a támadásokat Jaffa, Haifa és Asdod ellen” – tette hozzá. Az Iszlám Dzsihád szintén öngyilkos merényletek elkövetésére hívta fel híveit.

Izrael 38 év után tavaly augusztusban vonta ki csapatait a Gázai övezetből, azonban a Hamász januári kormányra kerülése, és egy izraeli tizedes, Gilad Salit júniusi elrablása óta egyre feszültebbé válik a kapcsolat a palesztinok és az izraeliek között.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft