Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama kirúzsozott disznóval példálózott

2008.09.10. 07:06
A kirúzsozott disznó is csak egy disznó, mondta Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje egy kampányrendezvényen. Szavait a felháborodott republikánusok szerint nem lehet másként érteni, mint alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra, illetve annak elhíresült rúzsos pitbullos hasonlatára tett utalást.

"Ez nem változás, tudják, kirúzsozhatnak egy disznót, az csak disznó marad" ezekkel a szavakkal igyekezett meggyőzni hallgatóságát Barack Obama arról, hogy a John McCain republikánus elnökjelölt által ígért változás nem több, mint üres szó. (Megjegyzendő, igazát alátámasztandó Obama nemcsak a disznót, a halat is bevetette, mondván: egy régi halat be lehet csavarni egy változás feliratú papírdarabba, annak nyolc év után úgy is bűze lesz.)

A rúzsos disznó példázatot a tömeg lelkesen megtapsolta, s a legtöbben valószínűleg úgy vélték, a demokrata elnökjelölt Sarah Palinra, a republikánus alelnökjelöltre gondolt. Az alaszkai kormányzónő nagy sikerű bemutatkozó beszédében a párt múlt heti konvencióján ugyanis megjegyezte, hogy kemény küzdelemre számít, önmagát pedig tréfásan olyan "jéghoki anyuként" jellemezte, akit csak a rúzs különböztet meg egy pitbulltól.

John McCain stábja Obama rúzsos hasonlata után azonnal telefonos konferenciát tartott, amelyen bocsánatkérést követeltek az illinois-i szenátortól, amiért disznónak nevezte Sarah Palint. Erre válaszul Robert Gibbs, Obama főtanácsadója annyit mondott: hogy a demokrata elnökjelölt nem Palinra célzott.