Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A szolgáltató átverésével törték fel Palin levelezését

2008.09.19. 06:43
Nem találgatta és nem is lopta el Sarah Palin jelszavát, hanem néhány személyes adata alapján új jelszót kért az amerikai republikánus alelnökjelölt elektronikus postafiókjához a Yahoo szolgáltatónál az a hacker, aki titokban behatolt Palin magánlevelezésébe, és annak egy részét közzétette a világhálón.

Esetleg egy úgynevezett trójai programmal titokban rögzítette a Sarah Palin postafiókját feltörő hacker, hogy mit gépel be a republikánus alelnökjelölt, és úgy fért hozzá a hölgy jelszavához, vélekedtek internetes biztonsági szakértők, miután Palin levelezésének egy része megjelent a világhálón. Ennél azonban sokkal egyszerűbb volt a művelet, a tettes maga számolt be behatolásának részleteiről ugyanazon a portálon, ahol elhelyezte Palin személyes dokumentációját.

"Én vagyok az a betolakodó, aki elkövettem a dolgot, el is mesélem, hogyan", kezdődik a hacker beszámolója, amelyből kiderül, hogy az egész postafiók-feltörést heccnek szánta, aztán amikor hallotta, hogy az FBI vizsgálódik az ügyben, bepánikolt, és gyorsan lelécelt. Az elkövető nem tett mást, mint az alaszkai kormányzónő néhány személyes adata alapján Palinnak adta ki magát, és új jelszót kért saját, illetve Palin postafiókjához.

Tudta a politikus születési dátumát, otthoni irányítószámát (zip-kódját), és azt, a művelethez szükséges további információt pedig kitalálta, hogy a kormányzónő a középiskolában ismerkedett meg férjével. A többi már gyerekjáték volt, a Yahoo elfogadta a hacker bejelentkezését, aki egy új jelszót kreálva (popcorn, vagyis pattogatott kukorica) könnyedén belépett a gov.palin@yahoo.com címre, és megtekintette Palin levelezését.

A Yahoo levelező rendszerében a felhasználó új jelszót kérhet, ha elfelejti az eredetit. Ez esetben igazolnia kell magát személyes adatokkal, például a születési idővel és a zip-kóddal, továbbá felelnie kell egy korábban általa megválasztott titkos kérdésre, például hogy mi volt gyerekkori háziállatának vagy iskolai szerelmének a neve.

A hacker beismerte, némi gondja támadt, amikor arra a titkos kérdésre kellett válaszolnia, hogy Palin hol ismerkedett férjével, Toddal. A kormányzónő azonban maga elevenítette fel a republikánus pártkonvención mondott beszédében, hogy két évtizede a wasillai középiskolában találkoztak. A hacker különféle változatokban próbálta beírni a választ, végül sikerrel járt, a "Wasilla high" működött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!