Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem kezd nagy offenzívába Izrael

2006.11.22. 12:39
Az izraeli hadsereg célja továbbra is a palesztin rakétakilövő állások felszámolása, de nagyobb offenzívát egyelőre nem indítanak.

A gázai övezeti hadműveletek folytatása mellett döntött szerdán az izraeli biztonsági kabinet. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kormányának biztonsági kabinetje ugyanakkor nem határozott arról, hogy nagyszabású offenzívát indítsanak az övezetből izraeli területek ellen irányuló palesztin rakétatámadások visszaszorítására, jelentette az izraeli katonai rádió.

Az izraeli hadsereg így továbbra is próbálja megakadályozni az Egyiptomból a Gázai övezetbe irányuló fegyverkereskedelmet.

Közben izraeli katonák egy palesztin fegyverest megöltek, négy másik palesztint pedig megsebesítettek szerdán a Gázai övezet északi részén, ahol megsebesült egy izraeli katona is. Palesztin kórházi források szerint a palesztin fegyveres a Bét-Lahja településre behatoló izraeli harckocsik tüzétől vesztette életét, egy társa pedig megsebesült. Mindkét férfi a kormányzó Hamász radikális mozgalom tagja volt.

Az izraeli hadsereg szóvivője annyit közölt, hogy katonáik támadást intéztek palesztinok ellen, akik robbanóanyagot telepítettek a Gázai övezet északi részén egy olyan körzetben, ahol izraeli katonai alakulatok próbálják megakadályozni az Izrael elleni rakétatámadásokat.

A szintén a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnba izraeli gyalogos alakulatok vonultak be harckocsik és más páncélozott járművek támogatásával. Izraeli harkocsigránátok megsebesítettek három palesztint, köztük két kamaszt - közölték palesztin illetékesek. Az izraeli hadsereg pedig arról számolt be, hogy egyik katonáját súlyosan megsebesítette Bét-Hanún körzetében egy palesztin harckocsielhárító rakéta.