Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megalakult a palesztin kormány

2003.04.29. 21:08
A palesztin parlament kedden este bizalmat szavazott Mahmúd Abbász miniszterelnöknek és kormányának, s ezzel megadta a lehetőséget arra, hogy nyilvánosságra kerüljön, majd megvalósuljon az Izraellel való viszály rendezésére az Egyesült Államok védnökségével kidolgozott béketerv.
A ciszjordániai Rámalláhban tartott ülésen a 83 tagú törvényhozás 51 igen, 18 nem szavazattal, három tartózkodással fogadta el Abbászt - mint első palesztin miniszterelnököt - és az általa előterjesztett minisztereket.

A kabinet tagjai között egyaránt vannak olyanok, akiket Jasszer Arafat bírálóinak tartanak, de olyanok is, akik a Fatah szervezet hű híveiként támogatják a palesztin vezetőt. Maga Abbász kormányfő mérsékelt nézeteket valló személyiség, aki - mint a Reuters kiemelte - elítéli az izraeliek elleni palesztin támadásokat, de a palesztin területek izraeli megszállva tartását is.

Független palesztin állam a cél

A bizalmi szavazás eredménye azért is jelentős, mert az Egyesült Államok már korábban közölte: ha a palesztin parlament jóváhagyja Abbász kormányát, akkor hamarosan nyilvánosságra kerül és életbe lép az Európai Unióval, az ENSZ-szel és Oroszországgal közösen kidolgozott "útiterv". A terv célja, hogy véget érjen az erőszakos cselekmények több mint két és fél éve tartó sorozata az izraeli és a palesztin fél között, és hogy megteremtsék a független palesztin állam létrejöttének feltételeit.