Vilhelmina
12 °C
28 °C

Az izraeli kémfőnök szerint nagy palesztin támadás készül

2008.04.29. 21:44
Izrael függetlenségi ünnepén, azaz a május 8. körüli napokban nagy terrortámadás várható izraeli célpontok ellen, jelentette be Ámosz Jadlin, a hírszerzés vezetője.

Palesztin szélsőségesek nagyszabású támadás végrehajtására készülnek májusban, az Izrael állam megalapításának hatvanadik évfordulójával kapcsolatos ünnepségek idején, figyelmeztetett kedden az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka.

"Kísérletek történnek arra, hogy végrehajtsanak egy minőségi akciót: izraeli civilek elrablását vagy egy nagy robbantást" az ünnepségek idején - mondta a hírszerzőfőnök a kabinet tagjainak. A lehetséges merényletet egy zsidó ünnepnapon 2002-ben végrehajtott öngyilkos robbantáshoz hasonlította, amelynek harminc halottja volt egy izraeli tengerparti szállodánál.

Bush is érkezik

Izrael várhatóan szigorú biztonsági intézkedéseket léptet életbe, egyebek közt megtiltja a palesztinok belépését az ország területére a május 8-i függgetlenség napja körüli időben. Az egész hónapban zajló ünnepségek kiemelt vendégei között lesz George W. Bush amerikai elnök is.

Ámosz Jadlin vezérőrnagy kijelentése egyébként meglehetősen kényes időszakban hangzott el, amikor izraeliek és palesztinok egymásra hárítják a felelősséget egy gázai övezeti robbanásért, amelyben többek között egy anya és négy kisgyermeke halt meg.

Bush bízik

Az amerikai elnök továbbra is bízik abban, hogy még megbízatásának lejárta előtt, vagyis jövő januárig megszületik a béke a Közel-Keleten. George Bush, aki a jövő hónapban a térségbe látogat, a Fehér Ház rózsakertjében tartott keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről. Azzal vádolta a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezetet, hogy megpróbálja Izrael elleni rakétatámadásokkal destabilizálni a közel-keleti helyzetet.