Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Többezres Izrael-ellenes tüntetés a Kossuth téren

2002.04.08. 20:05
A palesztinokkal szimpatizáló magyarok kétfelé oszthatók: az egyik azért támogatja őket, mert az izraeliek elnyomók, a másik azért, mert az izraeliek zsidók. A Parlamentnél - a számos Magyarországon élő arab mellett - mindkét oldal jelen volt.
Több ezren jelentek meg a Kossuth téren hétfő délután, a Palesztin Kulturális Egyesület által szervezett tüntetésen. A demonstrálók az izraeli katonai fellépés ellen tiltakoztak; beszédet mondott Salha Falah, az egyesület elnöke, Khaled Ghazal palesztin nagykövet és Chrudinák Alajos.

A palesztin szónokok kifejezték tiltakozásukat az izraeli hadsereg akciói, a szent helyeket sem kímélő fellépés és a civil lakossággal szembeni kíméletlen bánásbód miatt. - A palesztinok harmadrendű állampolgárokként élnek hazájukban - fogalmazott Chrudinák, aki a holokauszthoz, illetve Trianonhoz hasonlította a palesztin nép sorsát.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A felszólalók elítélték az öngyilkos merényleteket, ám ezekért az izraeli megszállást tették felelőssé. A tüntetés befejeztével a jelenlévők egy része "vesszen Saron, éljen Arafat" kiáltásokkal, míg a megszokott ízekhez ragaszkodók "vesszen Medgyessy, éljen Csurka" jelszavakkal búcsúztak.

Dr. Salha Falah, a Palesztin Kulturális Egyesület elnöke az Index tudósítójának elmondta, elégedett a magyarok támogatásával, s további megmozdulásaikban is számítanak a hazai szimpatizánsokra, és a magyar szervezeteket és pártokat is kérik, segítsék ügyüket.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

- Próbáltunk elhatárolódni ezektől, de nem lehet ebből senkit kizárni. Anticionisták vagyunk, de nem antiszemiták - szögezte le Falah arra a felvetésre reagálva, hogy a Kossuth téren a magyar szélsőjobboldal is érezhetően jelen volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!