Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Száztizenöt sérült a pamplonai bikafuttatáson

2008.07.13. 15:22

Száztizenöten sérültek meg a hét végén a pamplonai bikafuttató fesztiválon, tíz sebesült kórházi ápolásra is szorult - közölték vasárnap az észak-spanyolországi város hatóságai. A legsúlyosabb sebet egy 26 éves kolumbiai férfi combján ejtette egy bika, az illetőn azonnali műtétet kellett végrehajtani.

Az egy hete tartó, hétfőn befejeződő San Fermin fesztiválon naponta délelőttönként tartanak bikafuttatást hat-hat állattal egy 800 méteres útvonalon. A Spanyolország és a világ minden tájáról érkező kalandvágyó résztvevők együtt futnak az állatokkal a szűk utcákon. Délutánonként az arénában bikaviadalokat rendeznek. A vasárnapi futtatás különösen veszélyes volt, mivel egész éjszaka esett az eső, csúszóssá váltak a kockakövek mind a futók, mind az állatok számára.

1924-ben született ez a veszélyes hagyomány, amit Ernest Hemingway is megörökített egyik híres elbeszélésében: azóta 13 ember lelte halálát a bikafuttatásokban. Utoljára 1995-ben egy 22 éves amerikai vált az őt felöklelő bika áldozatává Pamplona utcáin. Az idei ünnepnek is volt halálos áldozata, még a nyitó napon, ő azonban leesett a pamplonai óvárost övező magas falról, nem egy bika végzett vele.

Az állatvédők évről évre tiltakoznak a kockázatos futtatás és a bikaviadal gyakorlata ellen - a futtatásokat követő corridákon a matadorok végeznek a bikákkal. A tiltakozó tüntetők magukat festékkel véresre festve, félmeztelenül fekszenek a kövezetre a futtatás útvonala mentén, követelve a bikaviadalok betiltását.