Eleonóra
-1 °C
2 °C

Játékpisztoly okozott riadalmat Washingtonban

2003.10.31. 10:18
Egy órás pánikot okozott két képviselőházi hivatalsegéd egy washingtoni irodaházban. A halloween-partira készülő alkalmazottak könnyedén jutottak túl a lassan reagáló biztonságiakon. Az egy órás hajsza után elfogott támadókról kiderült, hogy pontosan azok, aminek látszanak. Jelmezekbe öltözött felnőttek, játékpisztolyokkal.
Fegyveres fenyegetés miatt kellett lezárni csütörtökön a washingtoni törvényhozás egyik irodaházát. A Cannon Building irodaházba két fegyveres - egyikük halloween-jelmezben - tört be - állt az első jelentésekben.

Evakuáltak

A jelmezes nő megállás nélkül haladt át a biztonsági ellenőrzőponton, kezében egy pisztollyal. A detektor jelzése szerint társa táskájában is fegyver volt, de őt sem sikerült megállítani. A kétségbeesett biztonságiak az épület kiürítéséről döntöttek - jelentette az AP. A riadó a képviselőház munkáját is befolyásolta, az ülést felfüggesztették.

Tréfa

Csak mikor elfogták őket, akkor derült ki, hogy a fegyvernek látszó tárgy műanyag játékpisztoly volt. A két "támadóról" a Drudgereport kiderítette: John Shimkus illinoisi republikánus képviselő hivatalsegédjei voltak, akik éppen egy halloween-partira siettek.

Shimkus közleményben kért bocsánatot a "szerencsétlen félreértésért", egyben tolmácsolta munkatársai bocsánatkérését is.

Biztonsági problémák

Bár a csütörtöki incidens félreértés következménye volt, a demokraták szerint jelentős biztonsági hiányosságokat tárt fel. Bár a Cannon Building biztonsági főnöke "ötösre" osztályozta stábja reakcióját, Carolyn McCarthy New York-i demokrata képviselő szerint a biztonsági szolgálat "megbukott" - írja a CNN. McCarthy férjét és fiát 1993-ban lelőtték a Long Island-i HÉV-en, férje belehalt sérüléseibe - mutat rá a képviselőnő személyes indítékaira a CNN.

McCarthy elmondása szerint hamarabb hallott a fegyveres betörésről a tévében, minthogy a rendőrség értesítette volna a Cannon Buildingben dolgozó munkatársait. Elmondását egy másik, meg nem nevezett képviselő hivatali segéde is megerősítette - írja a CNN. A neve elhallgatását kérő férfi szerint az első figyelmeztetést fél órával azután érkezett, hogy a "fegyveresek" átjutottak a biztonsági ellenőrzésen.