József, Bánk
-6 °C
0 °C

Váratlanul ismét kórházba szállították a pápát

2005.02.24. 12:24
További vizsgálatokon kell átesnie a 84 éves katolikus egyházfőnek, közölték vatikáni források csütörtökön. II. János Pált ezért mentővel visszavitték a római Gemelli klinikára. Nem hivatalos forrás szerint akárcsak legutóbb, most is magas láz és légzési nehézségek miatt vitték kórházba, de a sietség, amivel beszállították, kérdéseket vet fel az egyház jövőjével kapcsolatban.

Viszavitte a mentő a Gemelli klinikára a 84 éves egyházfőt csütörtökön délelőtt 11 előtt, mivel - a hivatalos vatikáni közlemény szerint - újra megtámadta az influenza, ami miatt már tíz napot töltött kórházban, adta hírül a CNN.

Láz, görcsös légzés

A hivatalos közlemény szerint II. János Pálnak "szakorovosi kezelésre és további vizsgálatokra" van szüksége. Akárcsak legutóbb, most is légzési nehézségekkel és magas lázzal küzd az egyházfő, írja a Reuters hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó egyházi személyre hivatkozva.

Gemelli klinika A hivatalos bejelentés szerint a katolikus egyházfő egy csütörtöki boldoggá avatási szertartáson sem tudott részt venni a vatikáni apostoli palota Kelemen-termében. A pápa csaknem 26 évi uralkodása alatt kilencszer került be a római klinikára, ahol eddig összesen közel százötven napot töltött.

Gyanús sietséggel vitték

Az egyházfő Parkinson-kórban és fájdalmas ízületi gyulladásban is szenved. A csütörtöki bejelentés előtt a BBC szerint a pápa már-már egészségesnek tűnt, hiszen dolgozószobája ablakából kétszer is üdvözölte a Vatikánba zarándokló híveit.

A Vatikánban ünnepélyes imákat mondtak az egyházfő egészségéért a boldoggáavatási ceremónián, amelyen ő maga már nem tudott részt venni.

A sietség, amellyel visszavitték a kórházba, számos kérdést vet fel az egyház jövőjével kapcsolatban. Az olasz média szerint teljesen váratlan volt a pápa újbóli kórházba szállítása, a Gemelli klinikát is csak egy telefon értesítette csütörtök reggel arról, hogy a beteg egyházfő bármikor megérkezhet. A Gemelli klinika biztonsági őrizetét ismét megerősítették.

A Vatikán a CNN szerint jelentéktelennek próbálja beállítani az egyházfő betegségét azzal a kijelentéssel, hogy a pápa korában már egy múló influenza is rizikós.

Két hete jött ki a kórházból

Joaquín Navarro-Valls
Joaquín Navarro-Valls
II. János Pál február 10-én, tíz nap fekvés után hagyta el a Gemelli kórházat, ahol külön pápai kórtermet tartanak fent neki. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő akkor azt mondta, a pápa teljesen felgyógyult az influenzából és a gégefőgyulladásból, még a hangja is visszatért. Szabaulása után szóvivője többek közt azt mondta, hogy a leletei kizárnak az influenzán kívül minden más kórképet, így orvosaival egyetértésben visszatérhet apostoli palotájába.

Február 1-én este azért kellett sürgősen kórházba vinni a pápát, mert gégegörcsök és légzési nehézségek léptek fel nála. Az Inside the Vatican című katolikus magazin szerint a pápa már január 31-én rosszul volt, de nem volt hajlandó kórházba menni. Mire belegyezett, már annyira rossz állapotban volt, hogy a Gemelli klinikán életmentő gépekre kellett kötni. Állapota súlyosságát a magazin szerint az is jelzi, hogy nem a pápai lakosztályban, hanem a kórház földszinti intenzív osztályán látták el.

Nem akar lemondani

Pope Egészségi állapotára való tekintettel felszólították II. János Pál pápát, hogy mondjon le tisztségéről. Hans Küng, tübingeni teológia professzor azt mondta: "Egy pápa lemondhat tisztségéről, amennyiben az egyház szempontjából az hasznos és szükséges. Meglátásom szerint ez az eset most fennáll. II. János Pálnak a katolikus egyház érdekében vissza kellene vonulnia." Hozzátette, a római egyház mára "ugyanolyan szenilis lett, mint maga a pápa".

II. János Pál azonban üzenetben erősítette meg: továbbra is a katolikus egyház feje kíván maradni. A Szent Péter bazilikában felolvasott üzenetben a pápa azt kérte híveitől, imádságaikat és szenvedésüket ajánlják fel az egyháznak, a világnak és személyének, hogy folytathassa a keresztény nép egyetemes lelkipásztorának küldetését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft