Incidensek a történelmi pápalátogatás előtt

2000.03.21. 15:58
Ma kezdi meg hatnaposra tervezett történelmi jelentőségű látogatását II. János Pál pápa Izraelben. Habár a pápa békével érkezik Jeruzsálembe, a vélemények megosztottak, a szervezők szélsőséges akcióktól tartanak.

A mai látogatás kapcsán máris történtek incidensek. Tegnap zsidó szélsőségesek horogkereszteket festettek arra a leszállópályára, amelyre holnap érkezik II. János Pál. A náci jelképek mellé héber és angol nyelven "Pápa haza!" feliratokkal mázolták össze a leszállópályát, az egyházat jelképező keresztet pedig horogkeresztté alakították.

II. János Pál:
Sok országot meglátogattam, de a végén el kell érkeznem az ottani szent helyekre. A legvégén!
A pápa külön figyelmet fordít arra, hogy látogatása lehetőleg egyik Izraelben élő vallási közösséget se sértse. Emiatt krisztus megkeresztelkedésének mindkét vélt helyszínét is felkeresi az egyházfő, azt is, amelyet Jordánia, és azt is, amelyet Izrael tart valódinak. Ezeken felül a keresztény vallási vezető igyekszik megfogadni azokat a tanácsokat, amelyekkel vendéglátói látják el: a rabbik nyomatékosan megkérték a pápát, hogy semmiféle keresztény jelképet ne mutasson fel a Siratófalnál.

A pápa látogatását példátlan biztonsági intézkedésekkel próbálják biztonságossá tenni, ugyanis tartani lehet szélsőségesek akcióitól. II. János Pál biztonságára összesen csaknem húszezer ember felügyel majd, ezekből általában öt-hatezer lesz aktívan szolgálatban. (Az amerikai elnököt izraeli látogatása során kétezer ember óvta.)

A látogatás a katolikus egyház megújult tolerancia politikájának újabb mérföldkövét jelenti. A pápa korábban már elnézést kért az egyház múltban elkövetett bűneiért, izraeli látogatása már ezt a szellemet követi. Igaz, hogy VI. Pál személyében már járt pápa Izraelben (1964-ben), de az a látogatás csak az ott élő keresztény kisebbségnek szólt. Ezzel szemben II. János Pál most az összes képviselt vallási közösséghez szeretne szólni. Minden bizonnyal kihasználják ezt a helyi vezetők is: a szélsőségességéről ismert Jaszin sejk már felszólította a pápát, hogy kérjen bocsánatot a muzulmánoktól a keresztes háborúk idején elkövetett érőszakos cselekedetek miatt.

II. János Pál izraeli útja azonban nem csak a megbékélés jele. A pápa régi vágya volt már, hogy eljuthasson a Szent Földre, amely csak most teljesült. II. János Pál az utóbbi huszonkét évben háromszor is megtette a Föld-Hold távolságot, de még sohasem járt a kereszténység bölcsőjében. Jeruzsálemi zarándokútját nem véletlenül időzítette a kétezredik szent évre. Tervezett útja során bejárja a vallásilag fontos hegyeket, többek között elzarándokol a Mózes sírjához a Nebo-hegyen, majd Jézus megkeresztelkedésének helyét tekinti meg, és ezek után várja őt Názáret, Betlehem és Jeruzsálem is.

"Az új Mózesnek neveztek engem, és Mózesként fejezem majd be vándorlásomat a Szentföldön. Eddigi útjaim során sok országot meglátogattam, de a végén el kell érkeznem az ottani szent helyekre. A legvégén!" - mondta II. János Pál egykor, és ezt gyakran idézik manapság vatikáni tudósítók, jelezvén, hogy a pápa valóban hosszú utat tett meg és egyházfői tevékenysége megkoronázásának tekintik a mai látogatást.  • Tippek
  • Babaváró hitel