Szilvia
5 °C
16 °C

A Vatikán vizsgálja a papok szexuális zaklatásait

2002.01.09. 11:43
Ha a jövőben a római katolikus egyház egyik papját szexuális zaklatáson kapnák, vagy akár csak a gyanú felmerülne vele szemben, akkor az esetet közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni, és ott döntik el, mi legyen az egyházi személy sorsa - áll a Vatikán kedden ismertetett irányelveiben. A pápa első e-mailjében egyébként éppen ezen papok áldozataitól kért bocsánatot.

A Római Katolikus Egyház kedden közzétette az egyházon belüli szexuális zaklatási esetekre vonatkozó irányelveit. A latinul írt szöveget még múlt évben fogalmazták meg és fogadták el, de csak kedden hozták nyilvánosságra.

Az eseteket közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni

Az irányelvek szerint a gyanús eseteket rögtön és közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni, ahol eldöntik, mi legyen a gyanúba kevert egyházi személy sorsa. Az előírás nem tartalmazza, hogy milyen büntetés vár a bűnös papokra, vagy hogy az esetet a helyi hatóságoknak is kell-e jelenteni.

A vizsgálatot a helyi egyházi törvényszék vagy a Vatikán Egyházközsége végzi. Mindkét esetben a fellebbviteli bíróság a Vatikán Egyházközsége lesz. A meghallgatások titokban zajlanak majd. Az irányelvek segítségével a Vatikán közvetlenül ellenőrizheti papjait.

A pápa e-mailben kért bocsánatot

Múlt év novemberében első hivatalos e-mailjében II. János Pál pápa bocsánatot kért azoktól akiket szexuális zaklatás ért a klérus részéről. Múlt év szeptemberében három hónap felfügesztett börtönbüntetésre ítélték Bayeaux püspökét, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy az egyik egyházkerületében dolgozó pap beismerte a szexuális zaklatást. Két évvel ezelőtt a dallasi egyházkerületet marasztalta el egy hasonló esetben a bíróság. Az áldozatoknak összesen 119,6 millió dolláros rekordkártérítést ítéltek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?