Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A Vatikán vizsgálja a papok szexuális zaklatásait

2002.01.09. 11:43
Ha a jövőben a római katolikus egyház egyik papját szexuális zaklatáson kapnák, vagy akár csak a gyanú felmerülne vele szemben, akkor az esetet közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni, és ott döntik el, mi legyen az egyházi személy sorsa - áll a Vatikán kedden ismertetett irányelveiben. A pápa első e-mailjében egyébként éppen ezen papok áldozataitól kért bocsánatot.

A Római Katolikus Egyház kedden közzétette az egyházon belüli szexuális zaklatási esetekre vonatkozó irányelveit. A latinul írt szöveget még múlt évben fogalmazták meg és fogadták el, de csak kedden hozták nyilvánosságra.

Az eseteket közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni

Az irányelvek szerint a gyanús eseteket rögtön és közvetlenül a Vatikánnak kell jelenteni, ahol eldöntik, mi legyen a gyanúba kevert egyházi személy sorsa. Az előírás nem tartalmazza, hogy milyen büntetés vár a bűnös papokra, vagy hogy az esetet a helyi hatóságoknak is kell-e jelenteni.

A vizsgálatot a helyi egyházi törvényszék vagy a Vatikán Egyházközsége végzi. Mindkét esetben a fellebbviteli bíróság a Vatikán Egyházközsége lesz. A meghallgatások titokban zajlanak majd. Az irányelvek segítségével a Vatikán közvetlenül ellenőrizheti papjait.

A pápa e-mailben kért bocsánatot

Múlt év novemberében első hivatalos e-mailjében II. János Pál pápa bocsánatot kért azoktól akiket szexuális zaklatás ért a klérus részéről. Múlt év szeptemberében három hónap felfügesztett börtönbüntetésre ítélték Bayeaux püspökét, mert nem jelentette a rendőrségnek, hogy az egyik egyházkerületében dolgozó pap beismerte a szexuális zaklatást. Két évvel ezelőtt a dallasi egyházkerületet marasztalta el egy hasonló esetben a bíróság. Az áldozatoknak összesen 119,6 millió dolláros rekordkártérítést ítéltek meg.