Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A pápa fogadta Erdő Pétert

2003.01.23. 15:00
II. János Pál pápa csütörtökön fogadta a Vatikánban Erdő Péter esztergom-budapesti érseket, Magyarország prímását. Erdő beiktatása óta először tesz látogatást Rómában, és vasárnap misét mutat be az olaszországi magyar közösség tagjai számára.
A II. János Pál pápával történt találkozása után Erdő Péter érsek elmondta: a január 11-én történt beiktatása óta most először volt alkalma Rómába utazni. Első dolgának tekintette, hogy személyesen mondjon köszönetet a pápának azért a bizalomért, amelyet kinevezésével tanúsított iránta. Olasz nyelven beszélgetett a pápával, aki felidézte egykori esztergomi látogatását. A prímás hozzátette: a szentatya nagyon jól ismeri Magyarországot és a magyar történelmet, akárcsak a magyar katolikus egyház és az esztergom-budapesti egyházmegye lelkipásztori helyzetét.

Kihívások

Erdő Péter elmondta: a szentatya hasznos útmutatást is adott a magyar egyház előtt álló lekipásztori kihívásokkal kapcsolatban. Példaként említette a magyar prímás az európai uniós csatlakozással kapcsolatos új feladatokat, a szekularizációval, valamint a születések alacsony arányával összefüggő problémákat. II. János Pál a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkájára is kitért, örömmel nyugtázva, hogy az intézménynek nemcsak Budapesten van központja, hanem Piliscsabán is működik kihelyezett kara.

A szentatyánál tett látogatása keretében Erdő Péter meglátogatta a Szent Péter-bazilikában Szent Péter apostolnak, valamint néhány olyan boldognak és szentnek a sírját, akik rendkívül közel állnak a magyar egyházhoz. Köztük van XI. Ince pápa, aki döntő szerepet játszott Buda felszabadításában, valamint a nemrégiben boldoggá avatott XXIII. János pápa, akinek a sírját most láthatta először oltárra emelve. Erdő Péter szerdán a Pápai Magyar Intézetben ebédet adott több vatikáni tisztségviselőnek, köztük két vatikáni bíborosnak is. Római látogatásán felkeresi a pápai német-magyar kollégiumot, ahol egyházmegyéjének több papnövendéke is tanul. A prímás vasárnap szentmisét mutat be az olaszországi magyar közösség tagjai számára.

Egyre kevesebb pap

A magyar egyház előtt álló kihívásokkal kapcsolatban az érsek megemlítette a házasság és a család stabilitásának témáját. Mint fogalmazott, e téren nem elegendő elveket hirdetni, konkrétan kell megszervezni a fiatal családok számára nyújtandó segítséget, hogy bátran merjenek gyereket vállalni. Erdő Péter szerint megoldandó problémát jelent, hogy az elvilágiasodás következtében ma kevesen választják Magyarországon a papi hivatást. A régióban jobban áll ezen a téren néhány olyan ország, amely kulturálisan viszonylag közel áll hozzánk. Ennek köszönhetően országunkban dolgoznak szlovák, lengyel, francia és olasz papok is, akik missziós lelkesedésükben örömmel tanulják nyelvünket.