Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

'Nem kérünk a pápából!'

2002.03.01. 19:47
Az orosz vám miatt egyelőre kérdéses, hogy megvalósulhat-e a szombat estére tervezett Moszkva-Vatikán televíziós híd, amelynek keretében II. János Pál pápa szólna az oroszországi katolikusokhoz, ugyanis gondok vannak a kapcsolat megteremtéséhez szükséges berendezések vámkezelésénél. A moszkvai vatikáni nagykövetség az orosz külügyminisztérium közbenjárását kérte a probléma megoldása érdekében.
A televíziós közvetítésben nem csak az orosz főváros és Róma, hanem Budapest, Athén, Bécs, és Valencia katolikusai is részt vesznek. Az érdeklődők a Moszkva belvárosában lévő katolikus templomban, hatalmas kivetítőkön köthetik nyomon a pápa üzenetét. Tadeusz Kondrusiewicz - a Mi Asszonyunk moszkvai püspökségének püspöke, Metropolita Moszkvában (az oroszországi katolikus közösség vezetője) - pénteken úgy nyilatkozott, hogy valamennyi orosz televíziós társaság visszautasította a pápai mise sugárzását. A vatikáni követség közlése szerint azonban - legalábbis részükről - nem is intéztek ilyen kérést az orosz médiához.

Az ortodoxok nem nézik jó szemmel a Vatikán próbálkozásait

Az orosz ortodox egyház fenntartásait hangsúlyozza a közvetítéssel kapcsolatban. Vszevolod Csaplin, a moszkvai patriarkátus szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy ezzel a lépéssel a Szentszék demonstrálni akarja: ha szimbolikusan is, de eljut orosz földre a pápa. Az oroszországi katolikusok viszont éppen ezzel indokolják a televíziós kapcsolást, mivel a egyházközi kapcsolatokat nézve aligha van annak esélye, hogy személyesen is találkozhassanak Oroszországban egyházfőjükkel.

Az ortodox-katolikus kapcsolatok ezekben a hetekben jutottak a mélypontra, amikor a Vatikán bejelentette azt a szervezeti döntését, hogy négy római katolikus egyházmegyét alakítanak ki Oroszországban az eddigi ideiglenes hierarchia helyett. II. Alekszij, Moszkva és egséz Oroszország pátriárkája azzal vádolta a Szentszéket, hogy ezzel a lépéssel a katolikusok - az ortodox egyház által eddig is bírált - hittérítő tevékenységét akarja fokozni. Az ügy nem kerülte el a politika figyelmét sem: az orosz külügyminisztérium is megfedte a Vatikánt, hogy döntés előtt nem egyeztetett az ortodox egyházzal, az orosz törvényhozás alsóháza. Az állami duma pedig nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a külügyi tárca tagadja meg a beutazási vízumot a Vatikán képviselőitől.

"El a kezekkel Oroszországtól!"

A napokban tüntetésre is sor került a Szentszék moszkvai képviselete lőtt: az "El a kezekkel Oroszországtól!", és "Nem kérünk a pápából!" feliratú transzparensekkel felvonuló demonstrálók azt követelték, hogy adminisztratív eszközökkel szorítsák vissza a katolikus egyházat Oroszországban. A pápa oroszországi látogatását Vlagyimir Putyin elnök vetette fel még a közelmúltban kirobbant vita előtt, hangsúlyozva, hogy az államközi kapcsolatok keretében bármikor kész meghívni II. János Pált, de azt nem tudja garantálni, hogy az ortodox egyház is a vendéglátók között legyen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?