Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

'Nem kérünk a pápából!'

2002.03.01. 19:47
Az orosz vám miatt egyelőre kérdéses, hogy megvalósulhat-e a szombat estére tervezett Moszkva-Vatikán televíziós híd, amelynek keretében II. János Pál pápa szólna az oroszországi katolikusokhoz, ugyanis gondok vannak a kapcsolat megteremtéséhez szükséges berendezések vámkezelésénél. A moszkvai vatikáni nagykövetség az orosz külügyminisztérium közbenjárását kérte a probléma megoldása érdekében.
A televíziós közvetítésben nem csak az orosz főváros és Róma, hanem Budapest, Athén, Bécs, és Valencia katolikusai is részt vesznek. Az érdeklődők a Moszkva belvárosában lévő katolikus templomban, hatalmas kivetítőkön köthetik nyomon a pápa üzenetét. Tadeusz Kondrusiewicz - a Mi Asszonyunk moszkvai püspökségének püspöke, Metropolita Moszkvában (az oroszországi katolikus közösség vezetője) - pénteken úgy nyilatkozott, hogy valamennyi orosz televíziós társaság visszautasította a pápai mise sugárzását. A vatikáni követség közlése szerint azonban - legalábbis részükről - nem is intéztek ilyen kérést az orosz médiához.

Az ortodoxok nem nézik jó szemmel a Vatikán próbálkozásait

Az orosz ortodox egyház fenntartásait hangsúlyozza a közvetítéssel kapcsolatban. Vszevolod Csaplin, a moszkvai patriarkátus szóvivője pénteken úgy fogalmazott, hogy ezzel a lépéssel a Szentszék demonstrálni akarja: ha szimbolikusan is, de eljut orosz földre a pápa. Az oroszországi katolikusok viszont éppen ezzel indokolják a televíziós kapcsolást, mivel a egyházközi kapcsolatokat nézve aligha van annak esélye, hogy személyesen is találkozhassanak Oroszországban egyházfőjükkel.

Az ortodox-katolikus kapcsolatok ezekben a hetekben jutottak a mélypontra, amikor a Vatikán bejelentette azt a szervezeti döntését, hogy négy római katolikus egyházmegyét alakítanak ki Oroszországban az eddigi ideiglenes hierarchia helyett. II. Alekszij, Moszkva és egséz Oroszország pátriárkája azzal vádolta a Szentszéket, hogy ezzel a lépéssel a katolikusok - az ortodox egyház által eddig is bírált - hittérítő tevékenységét akarja fokozni. Az ügy nem kerülte el a politika figyelmét sem: az orosz külügyminisztérium is megfedte a Vatikánt, hogy döntés előtt nem egyeztetett az ortodox egyházzal, az orosz törvényhozás alsóháza. Az állami duma pedig nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a külügyi tárca tagadja meg a beutazási vízumot a Vatikán képviselőitől.

"El a kezekkel Oroszországtól!"

A napokban tüntetésre is sor került a Szentszék moszkvai képviselete lőtt: az "El a kezekkel Oroszországtól!", és "Nem kérünk a pápából!" feliratú transzparensekkel felvonuló demonstrálók azt követelték, hogy adminisztratív eszközökkel szorítsák vissza a katolikus egyházat Oroszországban. A pápa oroszországi látogatását Vlagyimir Putyin elnök vetette fel még a közelmúltban kirobbant vita előtt, hangsúlyozva, hogy az államközi kapcsolatok keretében bármikor kész meghívni II. János Pált, de azt nem tudja garantálni, hogy az ortodox egyház is a vendéglátók között legyen.