Klaudia
-4 °C
2 °C

Megbénult Róma a pápa halála miatt

2005.04.06. 15:17
A várt - milliós - zarándoktömegnek jó ha harmada férhet majd a pápához a vatikáni ravatalon. A polgári védelem sms-ben nemtől, vallástól függetlenül szólított fel mindenkit a tömegközlekedési eszközök használatára, és rendkívül hosszú sorállást" jósolt a Szent Péter-bazilikához igyekvőknek, figyelmeztetve őket a tűző napra, és az éjszaka csontig hatoló hűvőségére-nedvességére. A pápaválasztó konklávé április 18-án ül össze.

Róma megtelt és lebénult szerda reggelre, jelenti az MTI tudósítója. A városközpontban lehetetlen közlekedni, a Tevere mindkét partján áll a forgalom, miközben zarándokok újabb tömegei tódulnak a Vatikán irányába, ahol a Szent Péterhez közeli utcákon "szardíniaként" préselődnek össze az emberek.

Rosszullét, szívroham


Tekintse meg képeinket!
A hatalmas tömegben rengeteg a rosszullét, a mentők több szívrohamos esetet vittek a kórházba. Az olasz polgári védelem kedden egymillió liternyi a palackozott vizet osztott szét a zarándokok között, és szinte állandóak a felhívások a médiában, hogy lehetőleg tömegközlekedési eszközökön közelítsék meg a Vatikán az elhunyt pápától végső búcsút venni szándékozók. A rendőrök a túlcsorduló tömeg miatt újabb és újabb utcákat kényszerülnek lezárni, a zarándokok ugyanis már a hidakat is elfoglalták.

Az olasz polgári védelem szerda hajnaltól sms-üzenetekben figyelmeztetett a római káoszra minden mobilhasználót, azokat is, akik nem kérték, noha a példátlan körüzenetre elméletileg csak katasztrófahelyzetben van jogosultság. A várt zarándoktömegnek jó ha negyede-harmada férhet majd hozzá a vatikáni ravatalhoz. A polgári védelem sms-ében ezért a tömegközlekedési eszközök használatára szólított fel az Örök Városban, és "szervezett, de rendkívül hosszú sorállást" jósolt a Szent Péter-bazilikához igyekvőknek, figyelmeztetve a tűző napra, és az éjszaka csontig hatoló hűvőségére-nedvességére. Bővebben> > >

Egymillió zarándok

A temetésre érkezik Bush is
Róma légterében a kisebb gépek már szerdán sem repülhetnek, és csütörtök délelőtt 10 órától a nagyobb gépek számára is légtérzárat vezetnek be egészen péntek éjfélig. A város légterét már AWACS-gépek ellenőrzik, és fokozott készültségben vannak a vadászrepülők is, hogy szükség szerint beavatkozzanak. Közel 200 külföldi küldöttséget várnak a temetési misére, köztük George W. Bush amerikai elnököt, akinek gépe várhatóan csütörtök éjféltájban száll le a Pratica di Mare katonai támaszponton. Az olasz fővárosban a pápai temetés napján zárva lesznek az iskolák, de a városvezetés fontolgatja a teljes közlekedési tilalom bevezetését is a személygépkocsikra, hogy a hatalmas tömegek mozgása a Vatikán környékén minél zavartalanabb legyen, de biztonsági okokból is. A vatikáni múzeum zárva lesz pénteken, a Szixtus-kápolna pedig már csütörtöktől sem látogatható a konklávé előkészületei miatt.
Szerdán reggeltől is százezrek állnak sorba Rómában, hogy bejussanak a vatikáni Szent Péter-bazilikába, és végső búcsút vegyenek az egyházfőtől. Rómába már kedden közel egymillió zarándok érkezett, szerdán további 600 ezer embert várnak. A várakozási idő változó, sokan 10-12 órát is vártak a tűző napon, illetve a hideg esti időben is, és míg reggel 3-4, délelőtt már 5-6 órás várakozásra kellett számítani. A ravatalnál nem szabad megállni, a rendezők udvariasan, de határozottan terelik, ösztökélik gyorsabb mozgásra a látogatókat, akik most fémdetektoros ellenőrzés nélkül juthatnak be a bazilikába.

Biztonsági források szerint másodpercenként 5-6 ember, óránként csaknem 20 ezer fő vehet végső búcsút Karol Wojtylától, vagyis naponta közel 400 ezer zarándok haladhat el a ravatal előtt. Becslések szerint így szerda reggelig 600 ezer ember vehetett búcsút a volt pápától. A hatalmas tömegben néha lezárnak egy-egy szakaszt, ilyenkor takarítók lepik el ezeket a négyzetmétereket, hogy legalább rövid időre megtisztítsák az adott területet a hatalmas sorok több órás szemét és mocsokhordalékától. Ugyanakkor a mozgó árusok "kaszálnak" étel-ital tekintetében, de ha valaki a pápa haláláról hírt adó újság különkiadásához szeretne jutni, annak is öt-hatszoros árat kell fizetnie.

Erdő Péter a magyar akadémián miséz


Klikk a képre!
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Csütörtök este 22 órakor a bazilika bezárja kapuit a másnapi temetési misére való előkészületek miatt. A példátlan zsúfoltság, a közlekedési káosz, pontosabban a teljes bénultság miatt Erdő Péter bíboros prímás csütörtök este nem a római címtemplomában, hanem a Vatikánhoz közelebb, a Római Magyar Akadémia melletti templomban tart majd engesztelő misét.

Pénteken a temetési misére minden jel szerint ugyancsak teljesen megtelik a Szent Péter tér - a külföldi küldöttségek is itt foglalnak helyet -, ahova a terület befogadóképességének függvényében szabadon bejuthatnak a zarándokok és turisták, de a bazilikába ekkor már csak gyászhoz méltó, sötét öltözékben engedik be a magas rangú vendégeket és újságírókat. Várhatóan a környező utcák is zsúfolásig megtelnek majd, de a temetési mise a közeli Circus Maximus hatalmas mezőjéről is követhető lesz az itt felállított óriás kivetítőkön keresztül. A pápaválasztó konklávé április 18-án kezdődik.