2024. július 14. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Anglia 1

Tolószékben a pápa

2002.03.29. 19:12
Hamarosan hozzá kell szoknunk egy tolószékbe kényszerült pápához - írja pénteki számában a Corriere della Sera azzal összefüggésben, hogy II. János Pál a nagyhéttel kapcsolatos szertartásokban már csak részlegesen képes részt venni.
A lap a keresztúti ájtatosság (Via Crucis) elé tekintve megállapítja: ez lesz az első alkalom, hogy II. János Pálnak le kell mondania a kereszt hordozásáról, holott az elmúlt években ő maga vitte azt a hátán mind a tizennégy stáción keresztül. Már a virágvasárnapon a szentmisének csak az igeliturgia részét tartotta, tekintettel arra, hogy térdízületi fájdalmai miatt az orvosok óva intették őt a járásból, illetve a talpon állásból adódó megerőltetésektől. Ugyanígy zajlott a nagycsütörtöki krizmaszentelési, valamint az utolsó vacsorát idéző szentmise.

Hamarosan nyolcvankettő

A május 18-án nyolcvankettedik életévét betöltő katolikus egyházfőt pápasága huszonhárom esztendeje alatt rengeteg csapás érte. Életveszélyes sérülést szenvedett az 1981-es merénylet során, tumorral és vakbélgyulladással műtötték, csonttörései miatt is operálták. 1994-ben, egy combnyaktörés nyomán, protézist ültettek a csípőjébe, s azóta sántít. Az orvosok és a hivatalos források akkor azt ígérték: a pápa fel fog épülni. Bármilyen emberfeletti akaratot tanúsított is a pápa, a felgyógyulás elmaradt, sőt, a combnyaktöréssel összefüggő problémák hosszú távon átterjedtek a térdére is. Mostani bántalmai tehát nem pusztán múló zavarok - írja a lap.

Az orvos hetvenhat

Renato Buzzonetti, a pápa hetvenhat éves orvosa - aki egy rossz esés miatt maga is mankóval jár - bátorítja a szentatyát, mozgásgyakorlatokat ír elő számára. De a pápa programján több utazás is szerepel: nemcsak Olaszországon belül várják őt több helyen, hanem május végén Azerbajdzsánban és Bulgáriában, július végén Kanadában, Mexikóban és Guatemalában, augusztusban pedig Lengyelországban is. Minden látogatásán a minimálisra fogják korlátozni mozgását - írja a Corriere della Sera. A szentatya ugyanakkor nem érzi megalázónak ezeket az egészségügyi hátrányait - fejti ki a kommentár, emlékeztetve, hogy ő volt az első pápa, aki bátran engedte magát mutatni annak idején a kórházi ágyán, tanúsítva, hogy megkezdte "utazását a szenvedés útján".