Auguszta
-4 °C
2 °C

Kiengedik a kórházból a pápát

2005.03.13. 14:06
Gégemetszését követően először szólalt meg nyilvánosan a pápa kórterme zárt ablakából a vasárnapi úrangyala imádság után. II. János Pál este visszatérhet a Vatikánba.
A pápa még vasárnap este visszatér a Vatikánba - közölte vasárnap délben Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. Navarro-Valls szavai szerint "a szentatya kezelőorvosaival megállapodott abban, hogy még az este visszatér a Vatikánba, ahol folytatja lábadozását".

Megszólalt

Gégemetszését követően először szólalt meg nyilvánosan a pápa kórterme zárt ablakából a vasárnapi úrangyala imádság után: II. János Pál pápának láthatóan nehezére esett a beszéd, de akadozva, hosszú szünetekkel néhány tőmondatban üdvözölte a Gemelli klinika előtt összesereglett hívőket, kíváncsiskodókat és a rengeteg újságírót.

A kéthetes szünettel gyakorlatilag immár másfél hónapja kórházban kezelt pápa az előző két úrangyala imádságkor néma maradt, csak áldást osztott ablakából. Pénteken a vatikáni hivatalos tv-társaság a tanzániai püspökökkel való találkozójáról már olyan összefoglalót sugárzott, amelyben néhány szó erejéig lehetett hallani a pápa hangját, s ezért a sajtó arra számított, hogy most vasárnap már megszólalhat a pápa, először üdvözölve így közvetlenül híveit.

A pápa február 24-én került be legutóbb a római klinikára, s még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta. Az immár 18. napja tartó kezelése nyomán állapota stabil, folyamatosan javul a hivatalos közlések szerint. Egészségi állapotáról hétfőn adnak ki ismét hivatalos közleményt, de az olasz sajtó már napok óta tudni véli, hogy hétfőn, esetleg legkésőbb kedden Karol Wojtyla visszatér apostoli palotájába. A pápa előzőleg február elsején került influenzás tünetekkel, magas lázzal, heveny légúti és gégegörcsökkel a Gemelli Klinikára, ahol kilenc napot töltött. Betegségének kiújulása, az influenzás és fulladásos tünetek visszatérése tette szükségessé ismételt kórházi kezelését és a gégemetszést.