Géza
-11 °C
-4 °C

A terrorizmus ellen szólt karácsonyi békeüzenetében a pápa

2005.12.25. 13:38
A hagyományos karácsonyi békeüzenetben a terrorizmus és a szegénység ellen szólt XVI. Benedek pápa vasárnap a Szent Péter téren. Az áprilisban beiktatott Joseph Ratzinger először mondott karácsonyi köszöntőt, és osztott Urbi et Orbi áldást.

A terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében XVI. Benedek pápa, aki vasárnap a vatikánvárosi Szent Péter téren harminckét nyelven - így magyarul is - osztott Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldást több tízezernyi hívő előtt. A borús, esős idő ellenére sokan jöttek el karácsony első napján meghallgatni a katolikus egyházfőt, a Szent Péter teret valóságos esernyőerdő borította.

A pápa vasárnap délben a Szent Péter-bazilika középső erkélyéről mondta el karácsonyi köszöntőjét, majd a városra és a világra adott Urbi et Orbi áldását. Az egyházi eseményt 68 ország 111 tv-csatornája közvetítette a pápai tömegkommunikációs tanács adatai szerint (XVI. Benedek pápa első éjféli szentmiséjét élő adásban a világ 74 országából 122 tv-csatorna sugározta). A karácsonyi pápai szertartásokat közvetítő országok között volt Dél-Korea, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Izrael, Jordánia, Srí Lanka, Szenegál, Törökország és Tunézia is.

A reménység jelei

Az áprilisban beiktatott Joseph Ratzinger, aki először mondott karácsonyi köszöntőt és Urbi et Orbi áldást, elődje, Karol Wojtyla szellemében a béke megszilárdítására szólított fel. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására szólított fel, egyebek között a humanitárius katasztrófa sújtotta Darfúrban és Közép-Afrika más vidékein. Latin-Amerika népeit is békére és egyetértésre hívta fel.

Megfogalmazása szerint a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezen folyamatokat meg kell erősíteni, a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással. A katolikus egyházfő végül síkraszállt a Korea-közi, illetve az ázsiai országok közötti párbeszédért.

XIV. Benedek az emberiség egységét szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdése végett, mint a terrorista fenyegetés és a megalázó szegénység, a fegyverek elterjedése és a járványok, illetve a környezetszennyezés. Megfogalmazása szerint a modern embernek új világrendet kell építenie, amely az igazságos etikai és gazdasági kapcsolatokon alapul.