Angelika
-4 °C
3 °C

II. János Pál pápa zsidókért imádkozott

2001.06.25. 13:54
A többségi, Moszkva-barát ortodox egyház ellenzésének dacára szombaton megkezdte látogatását Ukrajnában II. János Pál pápa. A katolikus egyház feje hétfőn este tart közel egymillió híve előtt misét Lvovban.
A legnagyobb ukrán ortodox egyház tiltakozása ellenére a katolikus egyház feje, II. János Pál pápa szombaton megkezdte látogatását Ukrajnában. A görög katolikus egyház üdvözölte a látogatást, ám a 7,5 millió hívővel büszkélkedő, Moszkva-barát ortodox egyház feje, Vologyimir pátriárka - egyedüliként - távolmaradt a vasárnapi egyházi találkozóról.

Görög katolikus vs. ortodox

Ukrajnában, mint minden posztkommunista országban, 1991-es függetlensége óta felértékelődött a szerepe az egyháznak. Az egyedüli elfogadott vallás az ortodox egyház hite szerinti volt, a többieket vagy eltaposták, vagy csak megtűrték. Az 1991-es változások után a templomaiktól 1946-ban megfosztott görög katolikus egyház javait visszakövetelte: ellenfele, az ortodox egyház szerint sokszor erőszakkal foglalták el azokat, vagy ahol ez nem volt lehetséges, egyszerűen lerombolták. A két egyház azzal is vádolja egymást, hogy "ellopják" egymástól a hívőket.

II. Alekszij, a moszkvai ortodox egyháznak a feje, azt nyilatkozta a pápalátogatási tervekről, hogy az megakadályozza, hogy a pápa Moszkvába látogasson. A Vatikán szóvivője Alekszij nyilatkozataira gyorsan reagált: Joaquin Navarro-Valls szerint a moszkvai látogatás akkor lesz esedékes, mikor "Isten úgy akarja", és semmi sem történhet, ami azt megakadályozhatná.

A pápa a zsidókért imádkozott

II. János Pál pápa látogatásának harmadik napján a németek által meggyilkolt zsidók emlékéért imádkozott kora délután. Babi Jar hegyszoros közelében 1941 óta a második világháború végéig közel 100 ezer zsidót mészároltak le a megszálló németek. A pápa korábban Csaika repülőtéren szabadtéri misét tartott, ez volt az első, melyet a keleti liturgia szerint celebrált. A vasárnapi latin liturgia szerinti misére "csupán" 50 ezer hívő jött el, a várt 200 ezer helyett. A szervezők a rossz időt, a szigorú biztonsági intézkedéseket és a drága utazási költségeket okolták.

A Babi Jar-i virrasztás után a 81 éves katolikus egyházfő Lvovban, Ukrajna katolikus központjába tart, ahol 27 szovjet érabeli katolikus mártírt boldoggá avat. A ceremóniákra közel egymillió hívőt várnak.