Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

A pápa sajnálkozásával nem mindenki elégedett

2006.09.17. 17:15
A pápa vasárnap Castel Gandolfóban, nyári rezidenciáján kijelentette, mélységesen sajnálja, hogy a regensburgi egyetemen mondott beszéde egyes részleteit a muzulmánok sértőnek találták. A pápa sajnálkozásával nem mindenki elégedett.

Vegyes fogadtatásra talált a muzulmán világban a pápa vasárnapi sajnálkozása az iszlámmal kapcsolatos keddi, Regensburgban tett kijelentései után.

A Muzulmán Testvérek megbocsátók

Az egyiptomi Muzulmán Testvérek iszlám fundamentalista szervezet elnöke másoknál enyhébb álláspontra helyezkedett. Mohammed Mahdi Akef szerint a keresztényekhez fűződő kapcsolatoknak "jóknak, civilizáltaknak és együttműködőknek" kell maradniuk. "Jóllehet a pápa megjegyzései miatti düh szükségszerű volt, nem tarthat sokáig, mert bár ő a világ katolikus egyházának vezetője, sok európai nem követi. Így amit (a pápa) mond, nem befolyásolja őket."

Akef helyettese, Mohammed Habíb szavai szerint XVI. Benedek bocsánatkérését "kielégítőnek tekinthetjük, még ha azt akartuk is, hogy a pápa vázolja fel saját elképzeléseit és gondolatait az iszlámról. Azt mondja, (keddi szavai) nem a személyes véleményét tükrözik. Szeretnénk tudni, mi a személyes véleménye."

A szunniták több őszinteséget akarnak

Mahmúd Asúr, a szunnita arabok legjelentősebb intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a volt helyettes vezetője - Habíbbal ellentétben - elégtelennek ítélte XVI. Benedek vasárnapi szavait. "Bocsánatot kell kérnie, mert megsértette az iszlám hitet. Őszintén bocsánatot kell kérnie, kijelentve, hogy hibát követett el" - mondta Asúr az al-Arabíja hírtévének.

A törökök várják

Abdullah Gül török külügyminiszter egy levélben azt kérte, ne halassza el Törökországba novemberben tervezett látogatását XVI. Benedek pápa a muzulmán világban kirobbant tiltakozások hatására. A politikus egy vasárnapi nyilatkozatában hangoztatta, hogy Ankara részéről nem merült fel semmiféle változtatás a katolikus egyházfő útjával kapcsolatban.

Iránban bezárták az iskolákat

A pápának az iszlámra tett bíráló kijelentése miatt vasárnap az iráni Komban bezártak a teológiai iskolák - közölte az állami televízió. A Teherántól délre fekvő város Irán vallási fővárosa. A híradás szerint minden teológiai iskola bezárt, jelezve felháborodását. Ezzel egy időben a Tehran Times angol nyelvű iráni lap a pápa szavait úgy értelmezte, hogy "az kódolt felhívás egy új keresztes hadjárat kezdetére".

Vallásközi párbeszéd folyt. köv.

Libanonban a fő keresztény közösség, a maronita keresztények pátriárkája, Naszrallah Szfeir bíboros úgy vélekedett vasárnap, hogy a pápával szemben megfogalmazott bírálatok politikaiak. "Az iszlám általában tiszteli Krisztust mint prófétát. A keresztényeknek és a muzulmánoknak érdekük az együttműködés, különösen Libanonban" - tette hozzá. Libanonnak jelentős keresztény közössége van, a választói névjegyzékekből adódó becslések szerint a lakosság 38 százaléka.

Dalil Boubakeur, a franciaországi muzulmánok csúcsszervezetének (CFCM) frissen lemondott elnöke, a párizsi mecset vezetője üdvözölte XVI. Benedek vasárnapi kijelentéseit, megállapítva, hogy az ügy tisztázása iránti kérelmének a pápa ezzel eleget tett. Boubakeur elmondta, hogy kapcsolatba lépett a Vatikánnal, és biztosítékot kapott arra, hogy "a vallásközi párbeszéd folytatódni fog".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!