Judit
2 °C
7 °C

Dzsihádot hirdettek a pápa ellen

2006.09.18. 16:04
Az al-Kaida iraki csoportjai interneten tették közzé fenyegetéseiket. Céljuk, hogy “az igaz hit zászlaja lebegjen az egész világ felett”. Irán és Indonézia ezúttal mérsékeltebb álláspontot képvisel, a kínai muzulmán közösség vezetője viszont sértettnek érzi magát a kínai és a világ muzulmánjai nevében. A Vatikán nagykövetein keresztül keresi a megbékélést, Chirac óvatos fogalmazásra intett mindenkit.

Az al-Kaida iraki milicistái hétfőn háborút hirdettek a “keresztesek szolgái” ellen, és elégették a pápa képmását, miközben a nyugati országokban állami és vallási vezetők megpróbálták lenyugtatni a kedélyeket, írja a Reuters.


XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa a múlt héten Regensburgban egy bizánci császár kijelentéseit idézte, melyek szerint Mohamed próféta csupán "rossz és embertelen dolgokat" hozott a világnak. Ezek a szavak heves tiltakozásokat váltottak ki szerte a muzulmán világban. A pápa vasárnap fejezte ki először személyes sajnálkozását félreérthető kijelentései miatt.

Az al-Kaida ezután tette közzé interneten a fenyegetését, melyben a dzsihád (szent háború) folytatását ígérte a Nyugat "legyőzéséig". "Üzenjük a keresztesek szolgájának, a hitetleneknek és a zsarnokoknak, számíthatnak a vereségre, ahogy Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön is. Folytatjuk szent háborúnkat, csak akkor állunk meg, ha az egyetlen igaz hit zászlaja lebeg az egész világ felett" - írta a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa nevű, nyolc szervezetet tömörítő testület. Az üzenet azt ígéri a muzulmánoknak, hogy "letörik a keresztet", és meghódítják Rómát, ahogy annak idején meghódították Konstantinápolyt, a mai Isztambult.

A vatikán diplomatákat küld

A pápa új külügyminisztere, Tarcisio Bertone kardinális kijelentette, hogy a Vatikán muzulmán országokban lévő nagykövetei látogatást tesznek a kormány tagjainál, és vallási vezetőknél.

Jacques Chirac francia elnök ugyan tartózkodott XVI. Benedek éles bírálatától, de felszólított a diplomatikusabb fogalmazásmódra. “Nem az én feladataom, de még szándékomban sem áll, hogy kommentáljam a pápa kijelentését, egyszerűen arra hívom fel a figyelmet, hogy általánosságban el kell kerülnünk minden olyan kijelentést, amelyek szíthatják a feszültséget az emberek vagy a vallások közt” – fogalmazott Chirac.

Derűlátóan nyilatkozott a muzulmánok megbékéléséről Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök. A legnépesebb iszlám ország államfője emlékeztetett arra, hogy az indonéz vallási vezetők türelemre intettek, és reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb elcsitulnak az indulatok, miután a pápa maga is bocsánatot kért kijelentéseiért. Jakartában 100 muzulmán békésen tüntetett a vatikáni nagykövetség épülete előtt hétfőn.

Felháborodás a muzulmán világban

Ezzel szemben Szied Hamid Albar malajziai külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot, mert a katolikus egyházfő csak azután nyilvánította ki "mélységes szomorúságát", hogy kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki az iszlám világban. Albar szerint a legfőbb vatikáni méltóságtól "mélységes bocsánatkérés" várható el, vasárnapi sajnálkozása nem fogja lecsillapítani a muzulmánok haragját.

A teheráni kormány szóvivője szerint a pápa sajnálata “jó gesztus” volt, azonban nem elég.

A kínai muzulmán közösség vezetője, Csen Kuang-jüan (Chen Guangyuan) a Xinhua hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett, hogy XVI. Benedek a muzulmán erőszakkal kapcsolatos kijelentésével megsértette mind az iszlámot, mind Mohamed prófétát, ezzel a világ és azon belül Kína muzulmánjait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?