Tekla
8 °C
20 °C

Dzsihádot hirdettek a pápa ellen

2006.09.18. 16:04
Az al-Kaida iraki csoportjai interneten tették közzé fenyegetéseiket. Céljuk, hogy “az igaz hit zászlaja lebegjen az egész világ felett”. Irán és Indonézia ezúttal mérsékeltebb álláspontot képvisel, a kínai muzulmán közösség vezetője viszont sértettnek érzi magát a kínai és a világ muzulmánjai nevében. A Vatikán nagykövetein keresztül keresi a megbékélést, Chirac óvatos fogalmazásra intett mindenkit.

Az al-Kaida iraki milicistái hétfőn háborút hirdettek a “keresztesek szolgái” ellen, és elégették a pápa képmását, miközben a nyugati országokban állami és vallási vezetők megpróbálták lenyugtatni a kedélyeket, írja a Reuters.


XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa a múlt héten Regensburgban egy bizánci császár kijelentéseit idézte, melyek szerint Mohamed próféta csupán "rossz és embertelen dolgokat" hozott a világnak. Ezek a szavak heves tiltakozásokat váltottak ki szerte a muzulmán világban. A pápa vasárnap fejezte ki először személyes sajnálkozását félreérthető kijelentései miatt.

Az al-Kaida ezután tette közzé interneten a fenyegetését, melyben a dzsihád (szent háború) folytatását ígérte a Nyugat "legyőzéséig". "Üzenjük a keresztesek szolgájának, a hitetleneknek és a zsarnokoknak, számíthatnak a vereségre, ahogy Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön is. Folytatjuk szent háborúnkat, csak akkor állunk meg, ha az egyetlen igaz hit zászlaja lebeg az egész világ felett" - írta a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa nevű, nyolc szervezetet tömörítő testület. Az üzenet azt ígéri a muzulmánoknak, hogy "letörik a keresztet", és meghódítják Rómát, ahogy annak idején meghódították Konstantinápolyt, a mai Isztambult.

A vatikán diplomatákat küld

A pápa új külügyminisztere, Tarcisio Bertone kardinális kijelentette, hogy a Vatikán muzulmán országokban lévő nagykövetei látogatást tesznek a kormány tagjainál, és vallási vezetőknél.

Jacques Chirac francia elnök ugyan tartózkodott XVI. Benedek éles bírálatától, de felszólított a diplomatikusabb fogalmazásmódra. “Nem az én feladataom, de még szándékomban sem áll, hogy kommentáljam a pápa kijelentését, egyszerűen arra hívom fel a figyelmet, hogy általánosságban el kell kerülnünk minden olyan kijelentést, amelyek szíthatják a feszültséget az emberek vagy a vallások közt” – fogalmazott Chirac.

Derűlátóan nyilatkozott a muzulmánok megbékéléséről Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök. A legnépesebb iszlám ország államfője emlékeztetett arra, hogy az indonéz vallási vezetők türelemre intettek, és reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb elcsitulnak az indulatok, miután a pápa maga is bocsánatot kért kijelentéseiért. Jakartában 100 muzulmán békésen tüntetett a vatikáni nagykövetség épülete előtt hétfőn.

Felháborodás a muzulmán világban

Ezzel szemben Szied Hamid Albar malajziai külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot, mert a katolikus egyházfő csak azután nyilvánította ki "mélységes szomorúságát", hogy kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki az iszlám világban. Albar szerint a legfőbb vatikáni méltóságtól "mélységes bocsánatkérés" várható el, vasárnapi sajnálkozása nem fogja lecsillapítani a muzulmánok haragját.

A teheráni kormány szóvivője szerint a pápa sajnálata “jó gesztus” volt, azonban nem elég.

A kínai muzulmán közösség vezetője, Csen Kuang-jüan (Chen Guangyuan) a Xinhua hírügynökségnek adott interjúban úgy vélekedett, hogy XVI. Benedek a muzulmán erőszakkal kapcsolatos kijelentésével megsértette mind az iszlámot, mind Mohamed prófétát, ezzel a világ és azon belül Kína muzulmánjait.