Piroska
3 °C
4 °C

A gyógyszerészeket szólította meg a pápa

2007.10.29. 19:31
XVI. Benedek pápa a katolikus gyógyszerészek 25. kongresszusán felszólította a küldötteket, hogy ne áruljanak eutanáziához és abortuszhoz használt gyógyszereket. Az ilyen szerek árusításának a megtagadása lelkiismereti okból olyan jog, amelyet az önök szakmájának el kell ismernie, fogalmazott a pápa.

XVI. Benedek pápa az eutanáziához és az abortuszhoz használt tabletták árusításának lelkiismereti okból történő megtagadására szólította fel a gyógyszerészeket hétfőn. Az ilyen szerek árusításának a megtagadása lelkiismereti okból "olyan jog, amelyet az önök szakmájának el kell ismernie" - jelentette ki a pápa a katolikus gyógyszerészek 25. kongresszusának küldötteit fogadva. Az abortusz és az eutanázia célját egyértelműen erkölcstelennek nevezte.

"Nem lehet érzésteleníteni a lelkiismereteket", és "a gyógyszerészeknek mindenkit emberiességre kell buzdítaniuk, hogy minden lény védelmet élvezzen a fogantatástól a természetes halálig" - közölte XVI. Benedek, akinek beszédét a Vatikán tette közzé. "Mivel az Isten a saját képére teremtette, az emberi lénynek mindig az orvosbiológiai kutatások és döntések központjában kell lennie" - tette hozzá a katolikus egyházfő.

A pápa egyben felszólította a gyógyszerészeket, hogy szolidaritásukkal tegyék lehetővé, hogy a lakosság minden rétegéhez, így a legszegényebbekhez is eljussanak a létfontosságú gyógyszerek". "Segíteniük kell a különböző gyógyszerész szakmákba belépő fiatalokat is, hogy gondolkozzanak el tevékenységük és döntéseik egyre kényesebb etikai vonatkozásairól" - tette hozzá a katolikus egyházfő.

Az úgynevezett abortusztablettát, amely az Európai Unió több országában forgalomban van, és az Egyesült Államokban 2000 óta törvényesen elfogadott, Olaszországban nem engedélyezték. A Vatikán többször is bírálta a terhesség fennmaradásához szükséges progeszteron hatását gátló tabletta engedélyezéséért lobbizó olasz politikusokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!