Ágnes
2 °C
11 °C

Békére szólított fel a pápa

2001.12.25. 11:03
II. János Pál pápa a római Szent Péter-bazilikában megtartott hagyományos karácsonyi éjféli miséjében arra szólította fel a zsidókat, muzulmánokat és keresztényeket, hogy együtt munkálkodjanak a békéért.
"Karácsony a fény ünnepe; Jézus születésével a ragyogás tér vissza az emberek közé" - mondotta II. János Pál, hangsúlyozva, hogy a hitnek e bizonyosságát kell a hívőknek szembeállítaniuk a hétköznapi tapasztalatok történelmi valóságával. A hívőknek tanúságot kell tenniük az együttérzésről, és a béke építőivé kell válniuk.

"Tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy Isten nevét soha ne lehessen öldöklés igazolására használni. Járuljanak hozzá ahhoz, hogy együtt, békésen lehessen megoldani az együttélésből, a föld és a javak megosztásából eredő feszültségeket" - mondotta a nyolcezer hivő előtt bemutatott szentmiséjében, a római Szent Péter-bazilikában a katolikus egyházfő.

II. János Pál a 47 ország televíziói által közvetített istentisztelet során "aggodalommal és megrendülve" idézte fel, hogy a világ számos térségében szakadatlan háborúk, társadalmi feszültségek, nyomor közepette él sok-sok emberi lény.

Minden nyelven

Az istentisztelet során az öt kontinens népeit jelképezve különböző nemzeti viseletekbe öltözött tucatnyi kisgyermek járult áldásért az agg egyházfő elé. A szertartás latin nyelven elhangzó részei között orosz, német, szuahéli, portugál és francia nyelven olvasták fel a pápa üzenetének fő gondolatait.

A pápa délután rövid időre megjelent lakosztályának a Szent Péter-térre nyíló ablakában, és az éjféli mise prelúdiumaként gyertyát gyújtott a békéért. A teret és a környező városrészt fokozott rendőri készültséggel őrizték; a zarándokok is, a meghívott vendégek is csak többszörös ellenőrzés után, fémdetektoros kapukon át juthattak be a térre, illetve a székesegyházba.

Kedden reggel Virgilio Noé bíboros tartja az ünnepi igehirdetést a Szent Péter-téren. A 81 esztendős pápa, orvosai tanácsára, immár hetedik éve másnak engedi át ezt a feladatot, de az "Urbi et orbi" áldást ("A városnak - Rómának - és a világnak") személyesen szándékozik elmondani - írta a Reuters.