Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megkezdődtek a húsvéti ünnepségek

2000.04.21. 23:23
II. János Pál pápa részvételével zajlott a Vatikánvárosban a nagypénteki ceremónia, amelyen Krisztus kereszthalálára emlékeztek a résztvevők. A Szent Péter Bazilika előtt tizenegy katolikus hívő tett tanúbizonyságot hitéről a pápának.

A Vatikán a pápa és a papság, valamint a katolikus egyház tagjainak szoros közösségét
A Szentatya nagycsütörtökön misét pontifikált, amelyen tizenkét papnak megmosta a lábát, s ezzel Jézus és a tizenkét apostol utolsó vacsorájára emlékeztette a hívőket. (Jézus Krisztus is megmosta tanítványai lábát, mielőtt hozzáláttak volna az utolsó vacsorához.) A Vatikán ezzel is szimbolizálni akarta a pápa és a papság, valamint a katolikus egyház egymilliárd tagjának szoros közösségét.

A CNN felidézi, hogy a 79 éves katolikus egyházfő élete egyik nagy álmát váltotta valóra néhány héttel ezelőtt, amikor Jézus és Mózes nyomdokába lépve a Szentföldre zarándokolt.

Jeruzsálemben a Vatikánvárosi megemlékezésekkel párhuzamosan a Via Dolorosán tette meg a keresztutat számos keresztény hívő, többen közülük keresztet hordoztak vállukon.

A szentföldi latin pátriárka, Michel Sabbah felidézte a pápa egy hónappal ezelőtti látogatását, s II. János Pálnak azt a kijelentését, amely szerint a keresztényeknek, a zsidóknak és a muzulmánoknak együtt kell működniük.

Sevillában, Spanyolország déli részén is tartottak pénteken megemlékezéseket, de itt egy provokátor késsel támadt a résztvevőkre: a tumultuózus jelenetek nyomán harmincan sérültek meg, szerencsére egyikük sem súlyosan.

A Fülöp-szigeteken az immár 40 éves hagyományoknak megfelelően tizenhárman keresztre szögeztették magukat (ketten közülük nők voltak).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?