Megkezdődtek a húsvéti ünnepségek

2000.04.21. 23:23
II. János Pál pápa részvételével zajlott a Vatikánvárosban a nagypénteki ceremónia, amelyen Krisztus kereszthalálára emlékeztek a résztvevők. A Szent Péter Bazilika előtt tizenegy katolikus hívő tett tanúbizonyságot hitéről a pápának.

A Vatikán a pápa és a papság, valamint a katolikus egyház tagjainak szoros közösségét
A Szentatya nagycsütörtökön misét pontifikált, amelyen tizenkét papnak megmosta a lábát, s ezzel Jézus és a tizenkét apostol utolsó vacsorájára emlékeztette a hívőket. (Jézus Krisztus is megmosta tanítványai lábát, mielőtt hozzáláttak volna az utolsó vacsorához.) A Vatikán ezzel is szimbolizálni akarta a pápa és a papság, valamint a katolikus egyház egymilliárd tagjának szoros közösségét.

A CNN felidézi, hogy a 79 éves katolikus egyházfő élete egyik nagy álmát váltotta valóra néhány héttel ezelőtt, amikor Jézus és Mózes nyomdokába lépve a Szentföldre zarándokolt.

Jeruzsálemben a Vatikánvárosi megemlékezésekkel párhuzamosan a Via Dolorosán tette meg a keresztutat számos keresztény hívő, többen közülük keresztet hordoztak vállukon.

A szentföldi latin pátriárka, Michel Sabbah felidézte a pápa egy hónappal ezelőtti látogatását, s II. János Pálnak azt a kijelentését, amely szerint a keresztényeknek, a zsidóknak és a muzulmánoknak együtt kell működniük.

Sevillában, Spanyolország déli részén is tartottak pénteken megemlékezéseket, de itt egy provokátor késsel támadt a résztvevőkre: a tumultuózus jelenetek nyomán harmincan sérültek meg, szerencsére egyikük sem súlyosan.

A Fülöp-szigeteken az immár 40 éves hagyományoknak megfelelően tizenhárman keresztre szögeztették magukat (ketten közülük nők voltak).  • Tippek
  • Babaváró hitel