Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Vatikánban is kémkedtek II. János Pál után

2006.09.05. 18:21
A lengyel titkosszolgálat a Vatikánban is kémkedett II. János Pál után - közölte Józef Glemp varsói érsek. A főpap szerint a titkosszolgálat a nyolcvanas években minden papról adatokat gyűjtött.

II. János Pál pápa után "is kémkedtek, és még hogy!" - közölte az olasz hírügynökségnek nyilatkozva Józef Glemp varsói érsek, lengyel prímás.

"Még a Vatikánban is voltak kémek, Moszkvát nagyon érdekelte, hogy mi történik Rómában a lengyel pápával Szent Péter trónján" - mondta a bíboros, aki szerint minden lengyel pap után, így őutána is kémkedtek.

II. János Pál pápa halála után megerősödött a gyanú, hogy kommunista kémek voltak a Vatikánban a pápasága alatt. A lengyel Nemzeti Emlékezés Intézete azzal gyanúsította meg Konrad Stanislaw Hejmo lengyel domonkos rendi szerzetest, hogy a nyolcvanas években a lengyel kommunista hírszerzés megbízásából kémkedett a néhai II. János Pál pápa után.

Hejmo 1979-től a Vatikánban tevékenykedett, az odaérkező lengyel zarándokok gondozásával volt megbízva, és bejáratos volt a pápához.

Glemp érsek megerősítette, hogy Hejmo atya kém volt. Mint mondta, ezt dokumentumok is bizonyítják, és meggyőződése, hogy a szerzetes jelentéseket írt.

Júliusban egy lengyel pap, Michal Czajkowski, a Keresztények és Zsidók Lengyel Tanácsának társelnöke beismerte, hogy 24 éven át a lengyel politikai rendőrség titkos ügynöke volt.

Lengyel források szerint a lengyel papok és szerzetesek 10-15 százaléka működött együtt a politikai rendőrséggel a kommunista rendszer alatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!