Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A pápa elismerte a gyarmatosítás bűneit, de nem kért bocsánatot

2007.05.23. 12:43
Elismerte szerdán XVI. Benedek pápa, hogy sok igazságtalansággal és szenvedéssel járt a gyarmatosítás és a keresztény hit terjesztése Latin-Amerikában.

"Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a latin-amerikai gyarmatosítás árnyoldalait, és nem feledkezhetünk meg a lakosság által elszenvedett igazságtalanságokról" - jelentette ki a római katolikus egyházfő.

XVI. Benedek azonban - néhány dél-amerikai vezető követelése ellenére - nem kért bocsánatot nagy felháborodást keltett, május közepén, Brazíliában tett kijelentése miatt.

Május 13-án a pápa Aparecidában latin-amerikai püspökök előtt kijelentette: Jézus és evangéliumának hirdetése soha nem jelentette a prekolumbián kultúráktól való elidegenedést, és a kereszténységgel nem erőltetettek rá idegen kultúrát Dél-Amerikára.

Az amerikai indián vezetők "arrogánsnak és tiszteletlennek" nevezték a pápa látogatása során tett megjegyzését. Hugo Chávez venezuelai elnök pedig egyenesen azzal vádolta meg XVI. Benedeket, hogy nem hajlandó tudomást venni a Kolombusz Kristóf 1492-es amerikai partraszállását követő "holokausztról".