Géza
-12 °C
-4 °C

A Vatikán megerősítette a cölibátust

2006.11.16. 20:11
Megerősítette a Vatikán a cölibátus fontosságát, miután XVI. Benedek pápa a papi nőtlenségről tárgyalt vatikáni vezetőkkel. Az egyháznak komoly kihívást jelent, hogy egy zambiai érsek megalapította a lelkipásztori szolgálatot a házasság kedvéért korábban elhagyó, ám oda nős emberként visszatérni kívánó papok mozgalmát.

Megerősítette a Vatikán a papi cölibátus fontosságát, miután a XVI. Benedek pápa vezetésével csütörtökön tartott tanácskozást a nős papoknak az aktív lelkipásztori szolgálatba való visszatérését célzó kérvényeit, és az egyházból kiközösített Emmanuel Milingo afrikai érsek ügyét.

A pápa mintegy három órán át zárt ajtók mögött tárgyalt a kúria vezetőivel arról, milyen stratégiát kövessen az egyház, miután Milingo megalapította a lelkipásztori szolgálatot a házasság kedvéért korábban elhagyó, ám oda nős emberként visszatérni óhajtó papok mozgalmát.

A Vatikán közlemény szerinte a tanácskozás megerősítette a "papi nőtlenség választásának értékét a katolikus hagyományokban", valamint azt, hogy a jó humanista és keresztény szellemiségű képzés a papnövendékek és a felszentelt papok számára is követelmény.

A római katolikus egyház korábban kiközösítette Emmanuel Milingot, aki a Szentszékkel dacolva négy házas embert püspökké is szentelt. Egyes megfigyelők a kiközösítést azzal magyarázták, hogy a Vatikán attól tart, a papok és püspökök felszentelésére is jogosult érsek esetleg egyházszakadáshoz vezető lavinát indíthat el.

A Vatikán előzőleg jelezte: nem a cölibátus megköveteléséről nyit vitát, hanem olyan kérelmeket vizsgál meg, amelyekben házasodni készülő papok a kánonjog előírásainak megfelelően külön felmentést kérnek nőtlenségi fogadalmuk alól, illetve az elmúlt években (esetleg ilyen felmentés nélkül) megnősült papok kérik visszafogadásukat a lelkipásztori szolgálatba. A kérelmek számát nem közölték.

Milingo elutasítja kiközösítését és azt tervezi, hogy december elejére New Yorkba ezernél is több nős katolikus papot hív össze. A zambiai érsek a pápának két hete írt levelében több mint 150 ezerre tette a lelkipásztori szolgálatba visszatérni kívánó nős papok számát.

Milingo egyébként 2001-ben maga is megnősült;a Vatikán soha nem ismerte el házasságát, az érsek pedig később visszatért az egyház szolgálatába.

A papok nősülésének, illetve a nőtlenségi fogadalom önkéntessé tételének hívei azt hangoztatják, hogy ilyen engedmények vonzóbbá tennék a lelkipásztori szolgálatot és ezáltal enyhíthetnék a világ számos táján jelentkező paphiányt.