Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Nukleáris békét kért a pápa húsvéti üzenetében

2006.04.16. 13:48
Főként az iráni krízis békés megoldását szorgalmazta XVI. Benedek pápa első húsvéti üzenetében.
Krisztus feltámadásának örömünnepén XVI. Benedek pápa aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, főként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. A katolikus egyházfő azért könyörgött, hogy Krisztus hozzon enyhülést és biztonságot Afrikának, különös tekintettel nyugat-szudáni Dárfúr tartományra, ahol "a humanitárius helyzet sokáig már nem fenntartható".

"Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén" - utalt a pápa Iránra, mely a múlt héten jelentette be, hogy urándúsítás révén nukleáris hatalommá vált. XVI. Benedek védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is. "A nemzetközi közösség, amely megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való igazságos jogát, segítsen abban, hogy a palesztin nép leküzdje jelenlegi bizonytalan életkörülményeit, és tovább haladjon egy olyan állam építése felé, amely valóban az övé".

Ismét szólt a terrorizmus veszélyéről: "erősítsék a nemzetek és a nemzetközi közösség vezetői a fajok, kultúrák és vallások közötti békés együttélés elérésére irányuló akaratukat, hogy megelőzzék a terrorizmus veszélyét" - mondta.

Százezer ember hallgatta a katolikus egyházfő Urbi et Orbi üzenetét a Szent Péter téren. A keresztények legnagyobb ünnepén a pápa 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul annyit mondott: "Krisztus feltámadott, alleluja".