Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiszteli, becsüli az iszlámot a pápa

2006.09.25. 21:42
Tiszteletét és nagyrabecsülését fejezte ki az iszlám vallás iránt XVI. Benedek a muzulmán országok nagyköveteinek. Az egyházfő szerint a muzulmánok is egyetlen Istenben hisznek.

A vallások közötti párbeszéd létfontosságú - vélekedett XVI. Benedek pápa hétfőn nyári rezidenciáján, a Róma közeli Castel Gandolfóban, ahol a muzulmán többségű országok Szentszékhez akkreditált nagyköveteit és az olaszországi muzulmán közösség több képviselőjét fogadta.

Párbeszéd

A katolikus egyházfő szerint ettől a dialógustól függ "nagy részben a jövőnk". Hangoztatta: elkerülhetetlenül szükség van arra, hogy a vallások és a kultúrák között olyan hiteles párbeszéd folyjék, amely "képes bennünket segíteni abban, hogy a gyümölcsöző együttműködés szellemében együtt kerekedjünk felül az összes feszültségen".

XVI. Benedek elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy megtartották ezt a találkozót, amely azért jött létre, hogy megerősítse a Szentszék és a világ muzulmán országai közötti barátság megőrzését. Az összejövetel "azt is szolgálta, hogy ismételten kinyilvánítsuk megbecsülésünket és mélységes tiszteletünket, amellyel a Szentszék viseltet a muzulmán világ iránt" - mutatott rá a pápa, megemlítve azt, hogy elődje, II. János Pál is a vallások közötti párbeszédet szorgalmazta.

Nagyrabecsülés

"Az egyház nagyrabecsüléssel tekint a muzulmán világra, amely egyetlen Istenben hisz" - szögezte le. A pápa a találkozó megszervezésével kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy létrejöttének körülményei ismeretesek.

Az audiencia része volt azoknak a diplomáciai erőfeszítéseknek, amelyekkel a Vatikán igyekszik megmagyarázni, hogy az egyházfőnek az iszlám világot felháborító regensburgi beszédét félreértették. XVI. Benedek szavait a muzulmán országokban úgy értelmezték, mint amelyek erőszakosnak mutatták be az iszlám vallást. A pápa azóta többször is sajnálkozását fejezte ki az ügy miatt.

Tisztelet

A mintegy félórás, a Svájciak Termében megrendezett audiencián huszonkét nagykövet és az olaszországi muzulmán közösség másfél tucat képviselője jelent meg. A pápa, miután felolvasta rövid beszédét, felállt, és egyenként üdvözölte a résztvevőket.

Albert Jelda, Irak vatikánvárosi nagykövete a találkozó után kijelentette: "ez volt az, amit a pápától vártunk. Eljött az ideje, hogy azt, ami történt, magunk mögött tudjuk, és hidakat építsünk egymás között". A pápa kifejezte mélységes tiszteletét az iszlám iránt - jelentette ki.