Frigyes
17 °C
25 °C

Békét szeretne a Szentföldnek a pápa

2000.12.25. 12:52
Hagyományos karácsonyi éjféli szentmiséjén Jézus születésének ünneplése mellett a Közel-Kelet békéjéért is imádkozott a pápa. A hulló esőben ötvenezer ember vett részt a vatikáni Szent Péter téren rendezett szertartáson.
A Szentföldön tapasztalt gondok miatt a pápa komolyan aggódik az egész Közel-Kelet stabilitásáért, mondta el hétfői karácsonyi szentmiséjében az agg egyházfő. II. János Pál pápaságának 23. évében először tartott misét a szabad ég alatt, hogy többen részt tudjanak venni a szertartáson. A CNN szerint a nyolcvanéves főpap által celebrált éjféli misén közel 50 ezer ember vett részt, és több mint 40 országban közvetítették a televíziók.

II. János Pál
aggódva gondol a szent helyekre
A pápát üveg oldalfalú, baldachinos, fűtött fülke védte a szemerkélő esőtől a vatikáni Szent Péter téren. János Pál tiszta és erős hangon olvasta fel szentbeszédét, mely főleg Jézus születésével foglalkozott, ,,a pillanattal, amely szimbolizálja az emberi élet misztériumát".

Beszédében a közel-keleti eseményekre térve a pápa hangsúlyozta, hogy a karácsony az élet ünnepe. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a térségben tapasztalt, egyre terjedő erőszakhullámmal kapcsolatban, amely tavaly márciusi látogatása óta tört ki a Közel-Keleten. Akkor még úgy tűnt, van esély a békére.

,,Aggódva gondolok a szent helyekre, különösen Betlehem városára, ahol sajnos, a vészterhes politikai helyzet miatt nem tarthatják meg szokott méltósággal a karácsony szent ünnepét." - intézte a pápa szavait hallgatóságához a legnagyobb keresztény templom lépcsőiről.

A pápa karácsonyi üzenete
II. János Pál hétfői karácsonyi üzenetében az egész emberiséghez szólt, amikor felhívta a figyelmet a porig alázott és elhagyott gyermekek, a kizsákmányolt és megerőszakolt nők helyzetére, a menekültek, az elvándorlók népes seregére, a társadalom peremére szorult fiatalok, felnőttek és öregek sorsára. A pápa ugyanakkor nem csak ostorozni kívánta az emberiséget: bátorítónak nevezte azoknak az erőfeszítéseit, akik azért küzdenek, hogy érvényesülhessenek az emberi jogok, s hogy erősödjék a szolidaritás a különböző népek és kultúrák között. A pápa a béke üzenetét intézte mindazokhoz a népekhez, amelyek a világ különböző tájain bátran keresik az utat a demokrácia, a szabadság, a kölcsönös tisztelet értékeihez, akárcsak minden jó szándékú emberhez, bármely kultúrához tartozzék is.

Forrás: MTI

Kevés zarándok merte idén megkockáztatni a szentföldi utat, a térségben zajló harcok miatt. Több mint 340, jobbára palesztin ember vesztette életét a szeptember óta folyó zavargásokban. A pápa beszédében biztosította a térségben élő keresztényeket arról, hogy az egyház támogatja őket, és imádkozik sorsuk, és az egész Közel-Kelet sorsának jobbra fordulásáért. A pápa szerint a keresztényeknek a béke eljövetelébe vetett hite megingathatatlan, hiszen karácsony napján született a Megváltó, aki békét hoz a világra.

A pápa hétfő délben a székesegyház lépcsőiről intézte a világhoz kétévente kiadott Urbi et Orbi, vagyis a városhoz és az egész világhoz címzett üzenetét és áldását (lásd keretes írásunkat).