Szabolcs
20 °C
35 °C

Papírminiszter a papírhadsereg élén?

2003.10.13. 10:32
A honvédelmi miniszter szerint George Robertson befenyítette Magyarországot a NATO védelmi minisztereinek múlt heti találkozóján. A távozó főtitkár beszólásának a jegyzőkönyvekben nincs nyoma. Papírminiszter a papírhadsereg élén?
"Kiiktatja magát Magyarország a NATO-ból, ha nem változtatja meg a közös műveletekben való részvételét jóváhagyó döntési mechanizmusát" - jelentette ki Juhász Ferenc védelmi miniszter a katonai szövetség védelmi minisztereinek informális Colorado Springs-i találkozója után. A találkozóról az MTI-nek nyilatkozó Matyucz Péter szerint George Robertson távozó NATO-főtitkár egyedül Magyarországot említette név szerint a tagállamok döntéshozatalának "áramvonalasítását" sürgető záróbeszédében - írja a Magyar Hírlap.

Vázlatosan jegyzeteltek

A napilap értesülései szerint az ülés jegyszőkönyvében sem ennek, sem a "kiiktatásnak" sincs nyoma. A Hírlap megkeresésére Matyucz elmondta, a nem hivatalos találkozó jegyzőkönyvei vázlatosan idézték a távozó főtitkár szavait. A "kiiktatja magát" kifejezés értelmezésében azt jelenti, hogy Magyarország nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy egy adott helyzetben mennyi idő alatt tudja kiállítani katonáit.

Matyucz szerint összességében ez azt jelenti, "hogy mi lehetünk a rossz fiúk". "Nem papírhadseregekre, hanem bevethető katonákra van szükségünk" - jelentette ki Robertson, aki szeptemberi budapesti látogatásán is a magyar alkotmány mielőbbi módosítását sürgette.

A Fidesz fontolgat

A Fidesz azonban továbbra sem mondana le a katonák küldése feletti parlamenti ellenőrző jogkörről. "Az alkotmánymódosítás vitájakor az iraki háború idején képviselt kormányálláspontot is mérlegelnünk kell" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Juhász Ferencnek itthon kell megtalálnia a módját, hogy "csapatai" teljesítsék az ország nevében vállalt kötelezetségeiket - nehogy "külföldről üzengető papírminiszter" legyen.