Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A pápánál gégemetszést hajtottak végre

2005.02.25. 13:07
A Vatikán ugyan jelentéktelennek próbálja beállítani II. János Pál betegségét, de csütörtök este gégemetszést hajtottak végre a pápán. A 84 éves pápát csütörtök délelőtt mentővel vitték a Gemelli klinikára. Egy olasz lap szerint a műtét előtt viccelődött a pápa.
A gégemetszéssel műtött pápa éjszakája nyugodtan telt, segítség nélkül reggelizett, közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A hivatalos bejelentés szerint II. János Pál pápa jó étvággyal reggelizett pénteken, a műtéti beavatkozást követően teljesen rendben lévőek a gyógyulási folyamatok.

"A katolikus egyházfő önállóan lélegzik, nincs szükség gépi lélegeztetésre, s szív- és érrendszeri működése is rendben van a leletek szerint" - mondta a szóvivő. Az orvosok szerint a pápának néhány napig, a légzőszervek gyógyulásáig nem szabad beszélnie.

Gégemetszést hajtottak végre csütörtökön este a fulladozó pápánál a Gemelli klinika orvosai, miután az influenzás tüneteket II. János Pálnál a Parkinson-kór is súlyosbítja.

Pope

A gégemetszés már felmerült

A római klinikai szakorvosai ezzel a súlyos légzési bajokkal küszködő pápán kívántak segíteni az ANSA olasz hírügynökség csütörtök esti értesülése szerint. A gégemetszés a római sajtó szerint a pápa előző kórházi kezelése idején is felmerült megoldásként.

Végül csütörtök este megműtötték az egyházfőt, hogy segítsenek légzési problémáin, jelentették olasz hírügynökségek. A beavatkozás harminc percig tartott. A hírt a Vatikán szóvivője is megerősítette. Közölte, hogy a gégemetszést sikeresen végrehajtották, a katolikus egyházfő állapota pedig kielégítő.

Egyes állítások szerint csütörtök este a pápát nem kapcsolták lélegeztető gépre, de oxigénálarc alatt van a megroppant egészségű, februárban immár másodszor kórházba szállított egyházfő. A pápa egészségi állapota miatt aggodalmát fejezte ki csütörtökön Carlo Azeglio Ciampi államfő és több más olasz politikai vezető is.

Lehetetlenné teszi a beszédet

A Corriere della Sera milánói lap tudni véli, hogy a pápa, miután beleegyezését adta a műtétbe, még viccelt is csütörtök este a Gemelli klinikai orvosaival: "Kicsinyke beavatkozás talán, de attól függ, kinek a szemszögéből" - mondta.

A milánói lap Giorgio Iannnetti olasz sebész véleményét idézi, aki szerint a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen volt, s szerencsére meghozta eredményét. Viszonylag egyszerű műtétről van szó, amelyet gyakran alkalmaznak mérgezésnél és fuldoklásos eseteknél. A beavatkozás ugyanakkor nem jelenti a heveny betegségek gyógyulását, csak annak lefolyását könnyítheti meg. A gégemetszés rutinműtét, de az olyan súlyos általános kondíciókat tekintve, mint amelyek jelenleg a beteg pápa állapotát jellemezik, minden ilyen beavatkozás bizonyos kockázatokkal és következményekkel járhat a La Sapienza római egyetem olasz sebészprofesszora szerint.

A műtét kapcsán az elismert olasz orvosi szaktekintély úgy fogalmazott: a gégemetszésről hozott döntés nem jó jel a beteg állapotát tekintve. Az olasz sebész tájékoztatása szerint a gégemetszésnél a légcsőbe egy csaknem egy centiméter átmérőjű, megfelelő szeleppel ellátott műanyagcsövet vezetnek be a hangszálak alatt, amely könnyebbé teszi a légzést, de lehetetlenné a beszédet.

Jelentéktelennek állítják be

A sietség, amellyel visszavitték a kórházba, számos kérdést vet fel az egyház jövőjével kapcsolatban. Az olasz média szerint teljesen váratlan volt a pápa újbóli kórházba szállítása, a Gemelli klinikát is csak egy telefon értesítette csütörtök reggel arról, hogy a beteg egyházfő bármikor megérkezhet. A Gemelli klinika biztonsági őrizetét ismét megerősítették. A Vatikán a CNN szerint jelentéktelennek próbálja beállítani az egyházfő betegségét azzal a kijelentéssel, hogy a pápa korában már egy múló influenza is rizikós.