Márk
13 °C
28 °C

A pápa megelégelte a pedofil papok botrányait

2006.11.02. 07:45
Amióta II. János Pál meghirdette a zéró toleranciát a pedofil papokkal szemben, egyre több eset látott napvilágot mind az öt földrészen. A lengyel pápa utódja most ír püspökök fogadásán kelt ki a megtévedt papok ellen.

A papok szexuális visszaéléseinek kérdése nem tartozik a másfél éve hivatalban lévő XVI. Benedek pápa fő témái közé, a katolikus egyházfő nyilvános megszólalásaiban lehetőleg kerülte e kényes problémát.

Ezért is keltett feltűnést, hogy az elmúlt hét végén, amikor ír püspököket fogadott, szinte az isteni harag tört ki belőle. Vatikáni bennfentesek szerint a pápa ritkán látszott ennyire bosszúsnak, hajthatatlannak, ridegnek.

Mély sebek

A La Stampa című torinói lap vatikáni tudósítója "pápai pofonról" cikkezett. Évek óta szakadatlanul érkeznek a pedofil papokról szóló vészjósló hírek, Ratzinger az egyházi bizalomvesztésétől fél. De vajon mit tehet a botrányhullám ellen?

"A Vatikán úgy döntött, hogy basta (elég)!" - kommentálta a hét végi kifakadást a La Repubblica. "Az ilyen cselekedetek ütötte sebek mélyek" - szitkozódott a pápa. Mint egy súlyos korholást hallgató iskolai osztály, úgy ültek az ír püspökök a fehérbe öltözött egyházfő előtt. "Az ilyen visszaéléseket még tragikusabbá teszi az, ha az elkövetők papok" - mondta.

Vallásosság tekintetében Írország példakép Európában. Lengyelországot leszámítva az emberek sehol nem járnak ilyen tömegesen templomba, mint a "zöld szigeten". A pedofil papok botrányai azonban még ebben az országban is károkat okoztak.

A bűnösöket meg kell büntetni

Semmi más nem ejt olyan súlyos foltot az egyházon, mint a szexuális visszaélések témája, s a Vatikán tudatában van ennek az új Achilles-saroknak. A halálosan beteg II. János Pál pápa volt az, aki 2002-ben, a válság tetőpontján meghirdette a "zéró toleranciát": a tabutémát nem szabad többé szőnyeg alá söpörni, a bűnösöket végre meg kell büntetni, az áldozatokon segíteni kell.


Csakhogy ez az új nyitottság a botrányok egy újabb hullámát indította el: az áldozatok közül sokan csak most mertek nyilvánosság elé lépni.

Papok szexuális visszaéléseiről érkeznek hírek Mexikótól Ausztriáig, Brazíliától Japánig. Hol papokról van szó, akik táborozó fiúkat rontanak meg a sátorban, hol papnövendékek az áldozatok, lányok és nők csak ritkábban.

Pedofilok a tengerentúl és -innen

Olasz sajtójelentések szerint egy ír tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az ottani papok 3 százaléka szexuális visszaélést követett el az elmúlt évtizedekben.

Hasonló számok jöttek ki az Egyesült Államokban is, ahol egész egyházmegyék kerültek a csőd, ezen belül az anyagi csőd szélére a sértettek szűnni nem akaró kártérítési igényei miatt.

Egy friss eset ugyancsak a hét végén, Los Angelesben vált ismertté, ahol peren kívüli egyezség jött létre arról, hogy a helyi érsekség és a karmelita rend 10 millió dollár jóvátételt fizet a szexuális zaklatás hét áldozatának. A visszaéléseket négy pap és egy szerzetes követte el egy karmelita kezelésben lévő középiskolában.

Nem elszigetelt esetek

Az eddigi legnagyobb jóvátételt a bostoni egyházmegye fizette 2003-ban: 85 millió dollár kártérítést fizetett a papjai által molesztált 300 férfinak. Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben tízezer áldozatot regisztráltak, a bűnbe esett papok száma meghaladja a 4300-at, vagyis aligha lehet "elszigetelt" esetekről beszélni.

A jelenség okaként pszichológusok és egyházbírálók rámutatnak arra, hogy a nemi élet és a házasság tilalma szinte kifejezetten vonzza a papi pályára a "kétes" szexuális hajlamú férfiakat. Az egyházon belüli reformerők újra és újra követelik a középkor óta kötelező papi nőtlenség, a cölibátus eltörlését, amire azonban Joseph Ratzinger (akárcsak elődje) mindeddig határozottan nemet mondott.