Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Vadászgépek kísérik az utasszállítókat

2004.01.02. 21:41
Erősödik a gyanú, hogy a brit és az amerikai hírszerzésnek konkrét értesülései vannak valamely repülőgép-eltérítési tervről, amely a British Airways egyik járatát fenyegeti - írta a pénteki The Times. Pénteken kiderült: nemcsak az amerikai, hanem a francia légtérben is kísérnek utasszállítókat vadászgépek.
Törölték a British Airways szombati rijádi járatát - közölte péntek este Londonban a legnagyobb brit légitársaság. A BA már korábban bejelentette, hogy törölte pénteki délutáni washingtoni járatát is, amely már csütörtökön sem szállhatott fel, miután a cég "biztonsági jellegű értesítést kapott a brit kormánytól".

Az előző két napon a legnagyobb brit légitársaság ugyanazon washingtoni járatát először az amerikai hatóságok szállták meg több órára érkezése után, majd másnap már felszállni sem engedték Londonból.

Francia vadászgépek is kísérnek utasszállítókat
A francia légierő vadászgépei is kísérnek, nem egyszer hosszú ideig, utasszállító repülőgépeket a francia légtérben. Jean-Patrick Gaviard tábornok, a francia légvédelem parancsnoka pénteken mondta el, hogy a terrorista akciók veszélye miatt elrendelt fokozott biztonsági intézkedések keretében Mirage 2000 típusú vadászgépek kísérnek egyes, a tengeren túlról érkező, illetve az Egyesült Államokba tartó polgári utasszállító repülőgépeket. A francia légierő december 20. óta fokozta az ellenőrzést, a vadászgépek naponta három-négy alkalommal szállnak fel az utasszállítók kísérésére. Erről minden esetben előre tájékoztatják az érintett utasszállító repülőgép kapitányát.
A tábornok ugyanakkor a polgári repülőgépek kíséretét úgy jellemezte: olyan ez, mint amikor a közlekedési rendőrök ellenőrzést végeznek az országutakon.

A brit biztonsági szolgálatok egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szombaton megerősítette, hogy a British Airways (BA) brit légitársaság washingtoni járatának utaslistáján feltűnt egy olyan név, amely szerepel a terroristagyanús személyekről összeállított amerikai nyilvántartásban, és emiatt törölték a BA két minapi járatát.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselőt a BBC brit rádió idézte. A terroristagyanús személy - akinek kilétéről a tisztségviselő semmit nem árult el - csütörtökön akart Washingtonba repülni a BA 223. számú járatával. Az illető viszont másnap, pénteken már nem foglalt helyet Washingtonba repülő gépre, ellentétben a korábbi sajtóértesülésekkel - közölte a biztonsági szolgálat tisztségviselője.

A The Times pénteki számának értesülése szerint már a BA szerda délutáni washingtoni járatát is az amerikai légierő F-16-os vadászgépei kísérték a leszállás előtti utolsó órában a főváros nemzetközi repülőterére, ahol a Boeing 747-est órákra félreállították, és az utasokat kis csoportokban engedték csak távozni, többük kihallgatása után.

Ezután törölték csütörtökön ugyanazt a washingtoni járatot, a BA 223-ast, részletes magyarázat nélkül.

Pontos időpontról nem tudnak

A lap szerint úgy tűnik, hogy a brit és az amerikai hatóságok olyan, konkrét információ alapján cselekszenek, amely egy adott British Airways-járatszámra vonatkozik, csak éppen azt nem tudják, hogy az értesülésben szereplő fenyegetés melyik napra szól. A BA-nek napi három járata van Washingtonba, de mindkét napon csak ugyanazt a gépet, a londoni Heathrow repülőtérről helyi idő szerint 15:05 órakor induló 223-as járatot érintették a biztonsági intézkedések.

A légitársaság szóvivője csütörtök este közölte, hogy az aznapi 223-as járatot "a brit kormánytól kapott, biztonsági jellegű értesítés" után törölték. Többet sem a cég, sem a közlekedési minisztérium szóvivője nem volt hajlandó felfedni az eset hátteréről.

A The Times úgy tudja, hogy az amerikai légierő gépei több más, külföldről érkező utasszállítót is elkísértek célállomásukig az elmúlt napokban, többek között az Air France Párizs és Los Angeles között közlekedő keddi és szerdai járatait. Ennek a járatnak a közlekedését a karácsonyi ünnepek alatt, amerikai kérésre több napra felfüggesztette a francia légitársaság, olyan hírszerzési információ alapján, amely szerint a gépen az al-Kaida terrorhálózat operatív emberei akartak az Egyesült Államokba utazni.  • Vennék
  • Hírek