Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyességük alapján kódolnák a légiutasokat

2003.09.09. 16:57
A terrorriasztási rendszerhez hasonlóan a légi utasokat is színkódokkal jelölné az amerikai kormány. A nemzetbiztonsági vizsgálat eredményei mellett az utazó célországa, társasága is döntően befolyásolhatja a besorolást. A rendszer, kritikusai szerint, félreértésekre adhat okot, téves letartóztatásokhoz vezethet.
Veszélyességük szerint színkódokkal jelölnék meg a légitársaságok utasait az Egyesült Államokban, - írja a Washington Post. A napilap értesülései szerint a kormány és a légitársaságok fokozatosan vezetik be az utasok szűrésére szolgáló rendszert.

Akár őrizetbe is vehetik

Az utasokat a célország, az útitársak és a jegyvásárlás dátuma alapján három veszélyességi csoportba osztanák - írja a Post. A légitársaságok a jegyvásárlás után küldenék meg az utas személyes adatait és utazása részleteit. Az utazókat nem értesítenék besorolásukról, így számos meglepetés érheti őket a reptéren.

A "zöld" jelzést kapó utasok a terv szerint könnyen átjuthatnának az ellenőrzőpontokon. A "sárga" színnel kódolt utasokat külön biztonsági vizsgálat alá vetik. A legveszélyesebb, "piros" kóddal illetett utasoktól megtagadják a felszállás lehetőségét és rendőri kihallgatásra viszik őket. Ezeket az utasokat akár őrizetbe is vehetik.

Tévedésektől tartanak

Az elképzelések szerint az utasok legfeljebb nyolc százaléka kapna sárga, két százaléka piros kódot. A terv kritikusai szerint a "tolakodó" elképzelés számos hibalehetőséget tartalmaz, így sokakat tévedésből tartóztathatnak le.

A Közlekedésbiztonsági Tanács (TSA) terve még az összes légitársaságot sem győzte meg. A Delta az év elején kihátrált a tesztprogramból. A TSA nem volt hajlandó elárulni, mely társaságok vesznek részt az induló programban - írja a Post.

Pontosabbnak tartják

A jelenlegi rendszer a terroristák feltételezett utazási szokásai alapján próbál szűrni. A csak egyirányú jegyet vásárlók, vagy akik készpénzzel fizettek a jegyért beszállókártyájukra "SSS" vagy "***" kódot kapnak. A TSA szerint a rendszer könnyen kijátszható és meghaladott.

A programban részt vevő légitársaságok a fent említett adatok mellett ezentúl az utasok pontos címét és otthoni telefonszámát is leküldik majd. A biztonsági ellenőrzés során előbb nyilvános és üzleti adatbázisok alapján próbálják megállapítani személyazonossága hitelét, majd teljes nemzetbiztonsági ellenőrzést futtatnak végig.

A TSA szerint az új rendszerben kevesebb embert bélyegeznek majd meg, pontosabban. A légitársaságok egy része szerint a kódok bevezetése jelentősen gyorsíthatja a biztonsági ellenőrzéseket - írja a Post.