Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nem vállal tisztséget a Bush-Hitler párhuzamot vonó miniszter

2002.09.23. 16:14
A jelenlegi német igazságügyi miniszter, Herta Däubler-Gmelin nem vállal tisztséget az új kormányban. A Bush politikáját Hitleréhez hasonlító miniszter levélben közölte mindezt Schröder kancellárral, aki elfogadta a döntést.
Schröder kancellár szerint tiszteletre méltó döntést hozott a miniszterasszony, és mindez azt mutatja, hogy Németországban még vannak olyan emberek, akik le tudják vonni a kellő következtetéseket.

A választók büntetése

A választók nyilatkozatáért keményen büntették Däubler-Gmelint, 1998-as 47,2 százalékával szemben idén csak 6,8 százaléknyi szavazatot kapott választókerületében.

A megüresedett poszt lehetséges várományosaként Ute Vogtot, a Bundestag belügyi bizottságának elnökét említették, de a szóba jöhető nevek között szerepelt Brigitte Zypries jelenlegi belügyi államtitkár is - tudósított a Focus online.

Amerika zokon vette

Herta Däubler-Gmelin egy választási rendezvényen szemtanúk szerint annak a véleményének adott hangot, hogy Bush politikájának lényege nem más, mint egy iraki támadással elterelni a belső problémákról az amerikai választók figyelmét. Mindez pedig szerinte kísértetiesen emlékeztet a hitleri módszerekre. A miniszterasszony azonban állítólag már a rendezvényen tisztázta, hogy ezzel nem akarta Busht Hitlerhez hasonlítani.

Az eseményről tudósító Schwäbische Tagblatt szerint újságírójuk súlyuk miatt szándékosan visszakérdezett az elhangzott mondatokra, amiket az igazságügyi miniszter megerősített. Däubler-Gmelin ezt az állítást határozottan cáfolta. Ennek ellenére az eset feszültségekhez vezetett Németország és az Egyesült Államok között.

Újabb Hitler párhuzam

Christoph Stölzl, a berlini kereszténydemokraták vezetője hétfőn az InfoRadio Berlin-Brandenburg egyik adásában kijelentette, a szociáldemokrata-zöld koalíció folytatása, a felelőtlenség győzelme a józan ész fölött."

"A németek mindig szerencsétlenül jártak, amikor irracionális hangulatoknak adták át magukat, vagy amikor propagandafrázisokkal hozták magukat lendületbe. Így volt ez 1914-ben (az első világháború kezdetekor), ez történt 1931-32-ben, a földcsuszamlásszerű választások idején (amikor a Hitler vezette nemzetiszocialisták a Reichstagban felváltották a legerősebb frakciót, a szociáldemokratát). Mindig szerencsések voltak viszont, amikor józanul viselkedtek" - nyilatkozta Stölzl az MTI jelentése szerint.

A politikus ezzel nyilván arra az ellenzéki véleményre utalt, hogy a jelenlegi kormány teljes politikai és gazdasági kudarcát PR eszközökkel leplezve tudta csak megnyerni a választásokat.

Az SPD természetesen a képviselő azonnali lemondását követeli.