Árpád
-2 °C
4 °C

Nem vállal tisztséget a Bush-Hitler párhuzamot vonó miniszter

2002.09.23. 16:14
A jelenlegi német igazságügyi miniszter, Herta Däubler-Gmelin nem vállal tisztséget az új kormányban. A Bush politikáját Hitleréhez hasonlító miniszter levélben közölte mindezt Schröder kancellárral, aki elfogadta a döntést.
Schröder kancellár szerint tiszteletre méltó döntést hozott a miniszterasszony, és mindez azt mutatja, hogy Németországban még vannak olyan emberek, akik le tudják vonni a kellő következtetéseket.

A választók büntetése

A választók nyilatkozatáért keményen büntették Däubler-Gmelint, 1998-as 47,2 százalékával szemben idén csak 6,8 százaléknyi szavazatot kapott választókerületében.

A megüresedett poszt lehetséges várományosaként Ute Vogtot, a Bundestag belügyi bizottságának elnökét említették, de a szóba jöhető nevek között szerepelt Brigitte Zypries jelenlegi belügyi államtitkár is - tudósított a Focus online.

Amerika zokon vette

Herta Däubler-Gmelin egy választási rendezvényen szemtanúk szerint annak a véleményének adott hangot, hogy Bush politikájának lényege nem más, mint egy iraki támadással elterelni a belső problémákról az amerikai választók figyelmét. Mindez pedig szerinte kísértetiesen emlékeztet a hitleri módszerekre. A miniszterasszony azonban állítólag már a rendezvényen tisztázta, hogy ezzel nem akarta Busht Hitlerhez hasonlítani.

Az eseményről tudósító Schwäbische Tagblatt szerint újságírójuk súlyuk miatt szándékosan visszakérdezett az elhangzott mondatokra, amiket az igazságügyi miniszter megerősített. Däubler-Gmelin ezt az állítást határozottan cáfolta. Ennek ellenére az eset feszültségekhez vezetett Németország és az Egyesült Államok között.

Újabb Hitler párhuzam

Christoph Stölzl, a berlini kereszténydemokraták vezetője hétfőn az InfoRadio Berlin-Brandenburg egyik adásában kijelentette, a szociáldemokrata-zöld koalíció folytatása, a felelőtlenség győzelme a józan ész fölött."

"A németek mindig szerencsétlenül jártak, amikor irracionális hangulatoknak adták át magukat, vagy amikor propagandafrázisokkal hozták magukat lendületbe. Így volt ez 1914-ben (az első világháború kezdetekor), ez történt 1931-32-ben, a földcsuszamlásszerű választások idején (amikor a Hitler vezette nemzetiszocialisták a Reichstagban felváltották a legerősebb frakciót, a szociáldemokratát). Mindig szerencsések voltak viszont, amikor józanul viselkedtek" - nyilatkozta Stölzl az MTI jelentése szerint.

A politikus ezzel nyilván arra az ellenzéki véleményre utalt, hogy a jelenlegi kormány teljes politikai és gazdasági kudarcát PR eszközökkel leplezve tudta csak megnyerni a választásokat.

Az SPD természetesen a képviselő azonnali lemondását követeli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?